U bent hier

EFRO-project Bergwijkbrug

 

Wat is EFRO?

Het lokaal bestuur Merelbeke deed in 2017 mee aan een oproep van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) voor de realisatie van fietsersbruggen. Samen met enkele projectpartners dienden we een projectvoorstel in. Dit projectvoorstel voor de Bergwijkbrug werd goedgekeurd waardoor we een bedrag van 736.000 euro konden bekomen om het fietsgedeelte van de brug deels te financieren.
Meer informatie over EFRO kan je terugvinden op de webpagina van de Europese Commissie.

Waarom de Bergwijkbrug?

De Bergwijkbrug wordt veel gebruikt door zowel voetgangers, fietsers als automobilisten. Daarbij stellen we steeds meer mobiliteitsproblemen vast zoals de files in de Fraterstraat en de Guldensporenlaan alsook de onveilige fietsoversteken in de omgeving van de brug. Met name de fietsoversteek richting Ringvaartstraat ervaren veel fietsers als onveilig, zeker wanneer er tijdens de spitsuren lange files staan.
Op de huidige brug is er te weinig ruimte voor het aanleggen van zowel voetpaden, fietspaden als een rijweg voor het autoverkeer. Fietsers rijden op vandaag vaak in het midden van de rijweg op de brug om de fietsopstelstrook aan de verkeerslichten met de Guldensporenlaan te bereiken. Al jaren was er sprake om een fietsersbrug naast de bestaande brug te gaan voorzien.

De Vlaamse Waterweg NV, beheerder van de Ringvaart en de bruggen, wil op basis van zijn inspectie de brug volledig vernieuwen. De brug is intussen meer dan 60 jaar oud en is bovendien te laag om moderne schepen te laten passeren. Ook de plannen van het Agentschap Wegen en Verkeer en de provincie Oost-Vlaanderen worden meegenomen in dit project. Het totale project van de Bergwijkbrug heeft aandacht voor een veilige en comfortabele infrastructuur voor alle weggebruikers.

Projectpartners

Voor de realisatie van het EFRO-project Bergwijkbrug staan we als lokaal bestuur Merelbeke niet alleen aan het roer. Zo zijn er verschillende partners nauw betrokken bij het project, waarmee we de planning van de werken en voorziene omleidingen afstemmen: 

De Vlaamse Waterweg NV

De Vlaamse Waterweg NV is de beheerder van de Ringvaart en bruggen en hoofdopdrachtgever van het EFRO-project Bergwijkbrug.

Lokaal bestuur Merelbeke

Als lokaal bestuur Merelbeke zijn we als projectpartner zeer nauw betrokken bij dit project. De Bergwijkbrug bevindt zich op het grondgebied Merelbeke, die naast de Vandepittebrug (Hundelgemsesteenweg) en de Heiwijkbrug (complex Merelbeke E40-R4) een belangrijke verbinding vormt tussen Flora en Merelbeke-centrum.

Agentschap Wegen en Verkeer

Het Agentschap Wegen en Verkeer wenst het kruispunt Guldensporenlaan met de Bergwijkbrug aan te pakken en maakt van de gelegenheid gebruik om dit tegelijkertijd met de werken aan de brug uit te voeren. Zij staan ook in voor de aanpassing van de verkeerslichten. Daarnaast zijn ze ook wegbeheerder van de R4 die onder de Bergwijkbrug doorloopt.

Provincie Oost-Vlaanderen

Ook de provincie Oost-Vlaanderen maakt van de vernieuwing van de Bergwijkbrug gebruik om ook het fietspad ten noorden van de brug (Ringvaartfietspad) aan te leggen, waardoor je ten noorden van de Bergwijkbrug zowel op als onder de brug zal kunnen fietsen van en naar Flora. Daarnaast kunnen we ook rekenen op 100% subsidies van de provincie Oost-Vlaanderen voor de aanleg van fietsinfrastructuur op de Bergwijkbrug.

Contact & openingsurenOpeningsuren en contact

Waar?

Dienst mobiliteit
Gemeentehuis (eerste verdieping)
Hundelgemsesteenweg 353
9820 Merelbeke

Openingsuren

Vandaag:Gesloten
Eerstvolgende openingsdag:(17/01) tot

Contact

  • 09 210 33 11
  • 09 210 33 14
09 210 32 59
mobiliteit [at] merelbeke.be

Bekijk ook

  • De oude Bergwijkbrug is op 4 januari 2021 toegegaan voor voetgangers, fietsers en gemotoriseerd verkeer. Het verkeer zal tot het einde van de werken een omleiding moeten volgen.

  • De totale duur van de werken wordt voorzien op ongeveer 14 maanden. In september 2021 werd duidelijk dat door leveringsproblemen het openstellen van de brug pas voorzien is voor eind 2021.

  • De nieuwe Bergwijkbrug zal ruimte bieden voor een veilige infrastructuur voor zowel voetgangers, fietsers als autoverkeer.

  • Blijf je graag op de hoogte van de werken? Heb je een vraag of wil je iets melden? Contacteer dan de dienst Ruimte van het lokaal bestuur Merelbeke.

  • Eens de Bergwijkbrug gesloten is, worden verschillende maatregelen genomen om het verkeer dat van de R4 komt, af te wikkelen. Herbekijk hier een infosessie over deze specifieke maatregelen.

  • Heb je vragen over de Werken aan de Bergwijkbrug? Kijk dan alvast hier even bij de veelgestelde vragen.