Openbaarheid van bestuur
Wat?
Openbaarheid van bestuur betekent dat elke overheid in Vlaanderen verplicht is om haar burgers zo goed mogelijk te informeren. De Vlaamse overheid, de provincies, gemeentebesturen, OCMW's en andere besturen moeten de burger duidelijke informatie geven over hun beleid en over hun dienstverlening.
Voorwaarden
In principe zijn alle bestuursdocumenten openbaar. Je kan ze inkijken, er meer uitleg over vragen of er een kopie van krijgen. Het gewenste document moet niet noodzakelijk opgemaakt of geproduceerd zijn door de gemeente. Als ze het bezit, dan valt het onder de principiële openbaarheid. Ook bestuursdocumenten in het archief zijn onderworpen aan de openbaarheid. In sommige gevallen zal het bestuur je de openbaarheid gedeeltelijk of volledig weigeren. Dat hangt af van de inhoud van het gevraagde bestuursdocument. Het bestuur moet immers rekening houden met andere rechten en plichten, zoals de bescherming van de persoonlijke levenssfeer, de openbare orde ...
Hoe?
Je hebt het recht om een afschrift van en/of uitleg over documenten te vragen die door het bestuur werden opgemaakt. Je mag die documenten ook inzien. Het kan gaan om schriftelijke stukken, geluids- of beeldopnamen, notulen, processen-verbaal, statistieken, contracten, films, foto’s, e-mails ...
Elke aanvraag tot openbaarheid moet schriftelijk gebeuren. Wanneer je dat wil, kan je het aanvraagformulier openbaarheid van bestuur invullen. Richt je aanvraag aan het gemeentebestuur.
Websites
Openbaarheid van bestuurContact & openingsurenOpeningsuren en contact
Waar?
dienst Interne organisatieOpeningsuren
Bekijk ook
-
Als gemeentebestuur dragen wij bij tot het welzijn van de burgers en de duurzame ontwikkeling van het gemeentelijke gebied. Wij willen de betrokkenheid en de inspraak van de burgers verzekeren bij onze beleidsvoorbereiding, bij de uitwerking van de gemeentelijke dienstverlening en de evaluatie ervan.
-
Heb je een klacht, vraag, suggestie of melding? Dan kan je hier terecht.
-
Iedereen heeft het recht verzoekschriften (door een of meer personen ondertekend) schriftelijk in te dienen bij de gemeente.