U bent hier

Bereikbaarheid en omleidingen

Bereikbaarheid en omleidingen

Op 4 januari 2021 is de oude Bergwijkbrug afgesloten. Tegen het einde van dit jaar kan de nieuwe Bergwijkbrug in principe in gebruik worden genomen. Tijdens de periode waarin de brug gesloten is, worden verschillende omleidingen voorzien.

Fietsverkeer

Fietsers tussen Flora en Merelbeke-centrum die normaal via de Bergwijkbrug fietsen, kunnen gebruikmaken van de volgende fietsroutes:

 • Vanuit Guldensporenlaan: Fiets via de kleine Fraterstraat en Ketske Bonjour richting de Hundelgemsesteenweg om van daaruit richting de rotonde Plataan verder over de Vandepittebrug naar Flora te rijden.
 • Vanuit Flora: Het kruispunt Ringvaartstraat met de Fraterstraat is afgesloten. Fiets daarom van de Fraterstraat via het Koningin Fabiolapark naar de Ringvaartstraat en dan zo richting Hundelgemsesteenweg, van waar je verder over de Vandepittebrug kan richting Merelbeke-centrum.

Opgelet! Door de tijdelijke afrit van de R4 naar de Oude Gaversesteenweg, is het niet mogelijk om langs het fietspad aan de Tijarm via de Scheldestraat naar rotonde Plataan te fietsen. Fietsers zullen langs de Tijarm enkel nog richting fietssnelweg of Eiland Zwijnaarde kunnen rijden. Wil je van hieruit verder fietsen richting Merelbeke of Flora? Doe dat dan veilig via de doorsteek naar de Waterstraat om vervolgens zo naar de Hundelgemsesteenweg te rijden.

Alle omleidingen voor fietsers zullen ook bewegwijzerd worden door middel van herkenbare, groene bordjes:

Gemotoriseerd verkeer

 • Binnen- en buitenring R4

De binnen- en buitenring van de R4 zullen tijdens de afbraak van de Bergwijkbrug afgesloten worden van vrijdag 15 januari om 22 uur tot en met maandag 18 januari om 6 uur. Je zal dan niet onder de Bergwijkbrug door kunnen rijden. Tijdens dit weekend zal het verkeer op de R4 omgeleid worden via de volgende routes:

 • Verkeer op de R4-binnenring: Het verkeer volgt een omleiding via het op- en afrittencomplex Merelbeke en de E40 richting Oostende
 • Verkeer op de R4-buitenring: Het verkeer kan rijden via de R4 afrit KAA Gent/Gent-Zuid richting UZ Gent, om van daaruit de oprit naar de E17/Gent-Centrum te nemen.

Tijdens het verdere verloop van de werken zal de bijkomende hinder voor het verkeer op de R4-binnen- en buitenring beperkt blijven. Wanneer er toch bijkomende hinder te verwachten valt, zal daar tijdig over gecommuniceerd worden via het infomagazine of de gemeentelijke website en sociale media.
 

 • Omgeving Bergwijkbrug:
  • Guldensporenlaan/kleine Fraterstraat: Tijdens de werken zal een deel van het kruispunt Guldensporenlaan met de Bergwijkbrug als werfzone ingenomen worden. OPGELET! In oktober 2021 gingen de werken in een nieuwe fase waardoor tweerichtingsverkeer op de Guldensporenlaan tussen de Heidestraat en het rondpunt van de Plataan opnieuw mogelijk is. Er is telkens 1 rijstrook berijdbaar in elke richting.
  • Ringvaartstraat: Het kruispunt Ringvaartstraat met de Fraterstraat wordt afgesloten voor het verkeer in functie van de werken aan de brug.
 • Bereikbaarheid Flora
  • Richting R4 - binnenring/E40/E17 (roze route): Het verkeer kan een omleiding volgen via Hundelgemsesteenweg - Bergstraat - Fraterstraat - Merelbekestraat - N9 Brusselsesteenweg - R4 oprit binnenring/E40 of R4 oprit buitenring/E17.
  • Richting R4 - buitenring (paarse route): het verkeer kan een omleiding via Hundelgemsesteenweg - Van Goethemstraat - Gontrode Heirweg - Heidestraat/R4-buitenring.
    
 • Bereikbaarheid Merelbeke-centrum/Gavere
  • Richting Flora (gele route): Rechtstreeks te bereiken via Hundelgemsesteenweg.
  • Richting R4-buitenring (groene route): Het autoverkeer kan via een tijdelijke afrit aan de buitenring van de R4, gelegen ter hoogte van de judozaal, rechtstreeks naar de Oude Gaversesteenweg rijden. Vervolgens kan het verder rijden via de Gaversesteenweg naar de Hundelgemsesteenweg (Merelbeke) of Zwijnaardsesteenweg (Gavere). Deze afrit is enkel toegankelijk voor autoverkeer, bussen van De Lijn en hulpdiensten.

  • Salisburylaan/Heidestraat (blauwe route): Bereikbaar via Guldensporenlaan en R4-buitenring.
    
 • Bereikbaarheid Zwaar verkeer
  • Richting Flora/Gent:
   • Het zwaar verkeer kan vanuit de R4-binnenring de afrit 'N444 Merelbeke/Ledeberg' nemen om vervolgens via de Hundelgemsesteenweg richting Flora/Gent  te rijden.
   • Vanuit de R4-buitenring kan het zwaar verkeer doorrijden tot aan de verkeerswisselaar in Merelbeke, richting R4-binnenring rijden en daar ook de afrit 'N444 Merelbeke/Ledeberg' naar de Hundelgemsesteenweg om dan verder richting Flora/Gent te rijden.
  • Richting Merelbeke-centrum/zuiden:
   • Vanuit de Hundelgemsesteenweg/afrit R4-binnenring kan het zwaar verkeer rechtdoor rijden via de rotonde Plataan en van daaruit de Hundelgemsesteenweg volgen.
   • Vanuit de R4-buitenring kan het verkeer de afrit Merelbeke nemen en van daaruit via de Heidestraat/Salisburylaan het zuiden van Merelbeke bereiken of via de Guldensporenlaan naar de kleine Fraterstraat rijden. Let op: de tijdelijke afrit R4 naar de Oude Gaversesteenweg is niet toegankelijk voor zwaar verkeer.
     
 • Bereikbaarheid handelaars

Handelaars blijven tijden de werken maximaal bereikbaar via de omleidingsroutes. Het bedrijventerrein Axxes is volledig bereikbaar via de Hundelgemsesteenweg en rotonde Plataan. Bedrijven en handelaars van de kleine Fraterstraat/Guldensporenlaan ondervinden voornamelijk hinder bij het verlaten van de site, waarbij het verkeer niet meer richting Hundelgemsesteenweg of rotonde Plataan zal kunnen rijden. Om ervoor te zorgen dat bezoekers en leveranciers vlot hun weg blijven vinden, plaatsen we bijkomende, gele borden 'handelaars bereikbaar'.

 

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer zal ook hinder ondervinden van het afsluiten van de Bergwijkbrug. Tegelijkertijd voert de Stad Gent ook werken uit aan de Boetermarkt en de Vervaenestraat, die van start gaan in de tweede helft van februari/begin maart 2021. Om de bereikbaarheid van Flora met het openbaar vervoer te garanderen, is in overleg met De Lijn gezocht naar alternatieve omleidingsroutes tijdens deze werken.

 • Van 4 januari t.e.m. februari/maart 2021: de buslijnen, 41,42,43 en 48 volgen de omleiding langs dezelfde routes als het autoverkeer. De reguliere haltes blijven bediend op het traject dat loopt via de Hundelgemsesteenweg, Van Goethemstraat, Mellestraat, Merelbekestraat, Fraterstraat en Bergstraat. In de Bergstraat, dicht bij het kruispunt met de Fraterstraat, worden tijdelijke haltes voorzien, ter vervanging van de haltes 'Ginstdreef'. 
 • Van februari/maart 2021 t.e.m. einde werken aan de Bergwijkbrug: de buslijnen 41, 42, 43 en 48 volgen een aangepaste omleiding vanaf de start van de werken aan de Botermarkt en de Vervaenestraat in Gent. Ook lijn 44 zal vanaf dan een omleiding volgen. De exacte startdatum van de werken aan de Botermarkt en de Vervaenestraat is nog niet gekend. De Lijn werkt momenteel nog verder deze omleidingen uit. Meer informatie hierover volgt begin 2021.

Wens je graag meer informatie over de voorziene omleidingen of de bediening van de haltes? Dan kan je steeds terecht op de webpagina van De Lijn.

Contact & openingsurenOpeningsuren en contact

Waar?

Dienst mobiliteit
Gemeentehuis (eerste verdieping)
Hundelgemsesteenweg 353
9820 Merelbeke

Openingsuren

Vandaag:Gesloten
Eerstvolgende openingsdag:(06/12) tot

Contact

 • 09 210 33 11
 • 09 210 33 14
09 210 32 59
mobiliteit [at] merelbeke.be

Bekijk ook

 • De Bergwijkbrug, de kleine brug over de Ringvaart ter hoogte van de Fraterstraat, wordt dankzij steun van het EFRO vervangen door een nieuwe brug met veilige fietsinfrastructuur. 

 • De totale duur van de werken wordt voorzien op ongeveer 14 maanden. In september 2021 werd duidelijk dat door leveringsproblemen het openstellen van de brug pas voorzien is voor eind 2021.

 • De nieuwe Bergwijkbrug zal ruimte bieden voor een veilige infrastructuur voor zowel voetgangers, fietsers als autoverkeer.

 • Blijf je graag op de hoogte van de werken? Heb je een vraag of wil je iets melden? Contacteer dan de dienst Ruimte van het lokaal bestuur Merelbeke.

 • Eens de Bergwijkbrug gesloten is, worden verschillende maatregelen genomen om het verkeer dat van de R4 komt, af te wikkelen. Herbekijk hier een infosessie over deze specifieke maatregelen.

 • Heb je vragen over de Werken aan de Bergwijkbrug? Kijk dan alvast hier even bij de veelgestelde vragen.