U bent hier

Wanneer krijg ik mijn vaccin?

Wat?

De eerste leveringen en uitnodigingen 

De eerste leveringen hebben plaatsgevonden in de maand februari. Het vaccinatiecentrum in Wetteren kreeg toen 500 vaccins.

Het versturen van de uitnodigingen gebeurt volgens de leveringen van de vaccins. Die gingen in februari naar mensen die in de eerste lijn van de zorg staan, zoals bijvoorbeeld thuisverpleegkundigen, kinesisten, tandartsen,....

Ook de eigen medewerkers die de centra gedurende de eerste weken moeten bemannen, kregen hun vaccin krijgen. Ongeveer 450 zorgprofessionals kregen toen een uitnodiging om naar Wetteren te gaan. 

Het vaccin dat toen is geleverd, is het vaccin van AstraZeneca. Omdat dit vaccin nog niet voldoende getest is bij de iets oudere bevolking, wordt het voorlopig enkel toegediend bij mensen tot en met 55 jaar. Daarom hebben zorgverleners die ouder zijn dan 55, nog geen uitnodiging gekregen. Bij AstraZeneca zit er ook een periode van 12 weken tussen de eerste en de tweede prik. Dit verschilt van de andere vaccins, maar is de juiste tijdsspanne voor AstraZeneca. Het is dus normaal als er een langere periode tussen je eerste en je tweede afspraak zit. 

Het officiële eerste vaccin in Wetteren

De officiële eerste prik is geplaatst op 23 februari om 12.30 uur. In Wetteren ging die naar thuisverpleegkundige Vanessa Van Hecke.

Vanessa werkt al heel wat jaren in regio Lochristi als thuisverpleegkundige. Ze combineert deze job met een zorgfunctie in een ziekenhuis in het Gentse.

Vanessa hield een pleidooi voor het vaccin. ‘Supercontent dat ik mocht komen. Binnenkort hoop ik al mijn vaste klanten van de thuiszorg weer eens goed te kunnen vastpakken. Iemand verzorgen die je ondertussen al zo goed kent en tegelijk zoveel mogelijk afstand houden, dat blijft moeilijk. Menselijke warmte, letterlijk en figuurlijk, daarom alleen al moeten zoveel mogelijk mensen zich laten vaccineren!’ De tweede prik staat gepland voor midden mei.

Over de volgorde van uitnodigen

Op 26 mei beslisten de ministers van volksgezondheid om in de vaccinatiecentra tijdelijk geen mensen jonger dan 41 jaar meer te vaccineren met het Janssen-vaccin. Dit in afwachting van een uitspraak van het Europees geneesmiddelenagentschap over zeldzame ernstige bijwerkingen.

Momenteel wordt dus nog geëvalueerd in welke mate we dit vaccin nog kunnen inzetten in juni en in de maanden daarna. Ook verwachten we binnenkort een update van het aantal vaccins dat Pfizer in juli zal leveren, en het tempo van leveringen. Ook dat kan een invloed hebben op wanneer we welke leeftijdsgroepen kunnen vaccineren.

Daarom kunnen we momenteel nog geen aangepaste planning maken van welke leeftijden wanneer hun uitnodigingen en vaccinatie mogen verwachten. Als het Janssen-vaccin niet of minder ingezet kan worden, wordt het zeer moeilijk om elke volwassen Vlaming voor 11 juli een eerste keer te vaccineren. Zodra we meer informatie hebben over de beschikbaarheid van de verschillende vaccins de komende weken, vind je hier opnieuw de planning wanneer welke leeftijden wanneer ongeveer aan bod komen. 

Op  https://www.laatjevaccineren.be/wie-waar-en-wanneer/volgorde-van-vaccineren zie je een inschatting van de tijdslijn.

Er worden één maal per week uitnodigingen verstuurd per aantal geplande vaccins, het is normaal dat niet alle leeftijdgenoten tegelijk hun uitnodiging krijgen. We plannen voor 2 weken ver.

Thuisvaccinaties?

Het is de bedoeling zo veel mogelijk mensen te ontvangen in een vaccinatiecentrum. Toch is het niet voor iedereen mogelijk zich naar zo’n centrum te verplaatsen. Daarom zullen er ook vaccinaties bij mensen thuis gebeuren. Denk maar aan mensen die bedlegerig zijn of personen met een ernstige vorm van dementie. Wie daarvoor in aanmerking komt, ligt nog niet helemaal vast. Je zal dit niet zomaar kunnen aanvragen. Het vervoeren en bewaren van de vaccins is delicaat, en bovendien moet er ook altijd een arts in de buurt kunnen zijn. Daarom worden thuisvaccinaties beperkt voor wie het echt nodig heeft. 

Meer informatie?

https://www.laatjevaccineren.be/wie-waar-en-wanneer/volgorde-van-vaccineren

https://www.laatjevaccineren.be/veelgestelde-vragen

Bekijk ook