U bent hier

Mondmaskers

Algemene info over mondmaskers:

Mondmaskers op openbaar vervoer, scholen, winkels en plaatsen waar veel mensen samenkomen

  • Mondmaskers zijn verplicht op het openbaar vervoer voor iedereen van 12 jaar en ouder. Dat geldt zodra je het station binnengaat, aan de haltes of op het perron, op de tram of trein of op elk ander vervoermiddel dat door een openbare overheid wordt georganiseerd.
  • Op de werkvloer is een mondmasker verplicht als de fysieke afstand niet gegarandeerd kan worden.
  • Mondmaskers zijn sterk aangeraden in scholen voor het personeel in lagere en middelbare scholen en voor leerlingen in het middelbaar onderwijs.
  • Vanaf 11 juli: mondmaskers zijn verplicht in: winkels en winkelcentra, bioscopen, theater-, concert-, en conferentiezalen, auditoria, gebedshuizen en bezinningsplaatsen, musea, bibliotheken, casino’s en speelautomatenhallen, gerechtsgebouwen (voor de publiek toegankelijke delen).

Gratis mondmaskers federale overheid

Vanaf 15 juni verdeelt de federale overheid gratis mondmaskers via de apotheken. De maskers zijn dus aangekocht door de federale overheid en zijn niet dezelfde als de mondmaskers die het lokaal bestuur Merelbeke heeft aangekocht. Meer info vind je op www.info-coronavirus.be/nl/news/mondmaskers-federale-overheid.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gratis mondmaskers lokaal bestuur Merelbeke

Alle Merelbekenaren vanaf 12 jaar kunnen een gratis mondmasker afhalen bij de apotheken in Merelbeke. Die zijn aangekocht door ons lokaal bestuur. Iedereen die geboren is in 2008 of vroeger krijgt er één, op vertoon van zijn of haar identiteitskaart. Als je je mondmasker afhaalt, krijg je ook meteen de twee filters van de federale overheid mee.

 

Mondmaskers lokaal bestuur Merelbeke

Het lokaal bestuur Merelbeke zet in op maximale bescherming. Zo verdelen we de mondmaskers via de apotheken: onze inwoners krijgen meteen een professionele uitleg over hoe ze hun mondmasker op een correcte manier moeten gebruiken. Daar bestaan immers nog veel misverstanden rond. We kozen bovendien voluit voor kwalitatieve stoffen mondmaskers. De filters van de federale overheid passen in de mondmaskers.

Haal de mondmaskers van je gezin in één keer af. Neem daarvoor de identiteitskaart mee van al je gezinsleden. We rekenen er wel op dat wie de mondmaskers afhaalt, de info van de apotheker doorgeeft aan de andere gezinsleden. Enkel als we mondmaskers op een juiste manier gebruiken, verkleinen we de kans op besmetting met het coronavirus.

 

Kun je zelf je mondmasker niet afhalen? Een buur, vriend of familielid kan dat ook voor jou doen. Daarvoor heeft die wel je identiteitskaart nodig. Is er niemand die je kan helpen? Neem dan contact op met Merelbeke Helpt op 09 210 33 50 of op mondmaskers [at] merelbeke.be.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                   

 

 

 

 

        

 

Veelgestelde vragen

Waarom verdelen jullie de mondmaskers via de apothekers?

We hebben gekozen voor verdeling via de apothekers (en niet voor rechtstreekse bedeling) omdat mensen vaak niet weten hoe je een mondmasker correct moet gebruiken. De apothekers geven je daarover een duidelijke uitleg. Een juist gebruik is heel belangrijk om besmetting te voorkomen. Als je een mondmasker verkeerd draagt, loop je immers het risico om zo besmet te raken of anderen alsnog te besmetten.

Waarom krijgen kinderen onder de 12 jaar geen mondmasker?

Het dragen van een mondmasker is enkel aangeraden voor personen die dit op een correcte manier kunnen doen. Dat geldt dus niet voor jonge kinderen, die het masker op een verkeerde manier kunnen gebruiken.

Moet elk lid van een gezin zelf zijn of haar mondmasker apart afhalen?

We vragen je om alle mondmaskers van je gezin in één keer af te halen. Zo beperken we het aantal personen die langsgaan bij de apotheken. Neem zeker de identiteitskaart mee van al je gezinsleden. We rekenen er bovendien op dat wie de mondmaskers afhaalt, de info van de apotheker doorgeeft aan de andere gezinsleden.

Ik kan mijn mondmasker zelf niet afhalen. Wat moet ik nu doen?

Een buur, vriend of familielid mag jouw mondmasker afhalen. Daarvoor heeft die wel je identiteitskaart nodig. Is er niemand die je kan helpen? Neem dan contact op met Merelbeke Helpt op 09 210 33 50 of op mondmaskers [at] merelbeke.be.

Ik ga de mondmaskers afhalen voor al mijn gezinsleden. Heb ik dan van iedereen een identiteitskaart nodig?

Je hebt inderdaad de identiteitskaart nodig van alle gezinsleden voor wie je een mondmasker afhaalt. Als je een kind hebt dat geboren is in 2008, maar nog geen identiteitskaart heeft, kun je de Kids-ID of isi+-kaart gebruiken.

Van de federale overheid krijgt elke inwoner twee filters. Kan ik die filters gebruiken in de mondmaskers van Merelbeke?

Ja, de filters van de federale overheid passen in onze mondmaskers. Je krijgt ze meteen mee als je je mondmasker gaat afhalen.

Algemene info over mondmaskers

Gebruik je mondmasker op een juiste manier

 

Waarom draag je een mondmasker?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wanneer neem je een nieuw mondmasker?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe draag je een stoffen mondmasker?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe was je een mondmasker?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nog vragen over stoffen mondmaskers?

Ga naar www.info-coronavirus.be/nl/mondmasker.

 

Info nodig in een andere taal?

Ga naar www.info-coronavirus.be/en/campagne/#fiches-mondmaskers--fiches-masque-buccal.

 

 

Wil je zelf een mondmasker maken?

Ga naar www.maakjemondmasker.be.

Bekijk ook

  • Hoe kan ik vermijden dat ik besmet word of een besmetting doorgeef aan anderen?

  • De Vlaamse Regering breidt de vrijwilligersverzekering uit naar alle burgers die de komende weken acties op poten zetten om buren en kwetsbaren te helpen tijdens de coronacrisis.

  • Heb je vragen, wil je meer info of ben je op zoek naar contactgegevens? Of heb je het moeilijk en wil je graag met iemand praten?

  • Wat kun je doen tijdens deze periode om anderen te helpen in Merelbeke? Hoe kun je zelf hulp krijgen? We bundelen alle informatie over het aanbieden en krijgen van hulp op deze pagina. 

  • Ben je ziek? Blijf thuis en bel naar je huisarts (of naar 1733 tijdens het weekend).

  •