U bent hier

Reizen, covid-pas en -tests

Coronacertificaat

Testen

Waar laten testen?

 

Reizen : tests en vaccins

Wie deze zomer naar het buitenland gaat, informeert zich best goed over de voorwaarden. Moet je gevaccineerd zijn, of getest, of beide? Wat je nodig hebt, is steeds afhankelijk van je bestemming. Je zoekt best tijdig de nodige informatie op. Je bent hier zelf verantwoordelijk voor. Je huisarts of het vaccinatiecentrum kunnen je hierin niet begeleiden. 

Je vindt hier een overzicht van maatregelen per land: https://reopen.europa.eu/nl

Je mag wel uitgaan van de twee basisprincipes: het digitaal coronacertificaat en je laten testen.

 

Reizen naar landen buiten de Europese Unie wordt nog steeds sterk afgeraden. 

Alle informatie betreffende de regels die van toepassing zijn voor reizen naar België, is te vinden op https://www.info-coronavirus.be/nl (externe link).

Reizigers dienen zich ervan bewust te zijn dat nieuwe uitbraken van COVID-19 en nieuwe maatregelen in het buitenland belangrijke gevolgen kunnen hebben voor hun reis. Een repatriëring kan niet gegarandeerd worden wanneer commerciële vluchten geannuleerd worden of grenzen gesloten worden.

Vertrek naar het buitenland

Reisadviezen: Selecteer een land om het gedetailleerde advies te kennen. Raadpleeg deze adviezen zowel vóór als tijdens je verplaatsing.

Registreer je reis op TravellersOnline (externe link).

 
Vragen over vertrek naar het buitenland

  • Reisadviezen per land in het buitenland: selecteer een land om het gedetailleerde advies te kennen. Raadpleeg deze adviezen zowel vóór als tijdens je  verplaatsing en zowel voor het land van bestemming als het land/de landen van transit.
  • Registreer uw reis op TravellersOnline

Het digitaal coronacertificaat

Wie een geldig digitaal coronacertificaat heeft, kan in de Europese Unie vrij reizen. Dat certificaat kan je krijgen bij één van deze drie gevallen:

  • OF je bent (al een week) volledig gevaccineerd (of deels gevaccineerd, maar de meeste Europese landen aanvaarden dit niet als geldig certificaat)

  • OF je kan een negatieve PCR-test voorleggen

  • OF je bent recent genezen van corona

Je kan dit raadplegen via:

Let op! Het is verstandig dit ook te downloaden en uit te printen zodat je het ook op papier bij hebt. Het kan per post worden opgestuurd (aanvraag via 078 78 78 50, op weekdagen tussen 9u en 19u). Reken daarvoor wel een weekje tijd. Ons lokale callcenter kan je hier niet bij helpen!

Het certificaat is geldig vanaf 1 juli. Let wel op! In sommige landen is dit certificaat voldoende, andere leggen nog bijkomende eisen op. Denk hierbij niet alleen aan je uiteindelijke reisbestemming, maar ook aan landen waar je doorheen reist om die bestemming te bereiken. 

Meer informatie? www.vlaanderen.be/covid-certificaat 

Testen

Check de website: https://mijncoronatest.be/

Het is afhankelijk van je bestemming of je een test nodig hebt of niet. Elk land is vrij om voorwaarden te stellen. Ook als je volledig gevaccineerd bent, kan een PCR test nog noodzakelijk zijn! Voor vele jongeren is een PCR-test de enige manier waarop zij een coronacertificaat kunnen krijgen. 

Voor kinderen onder de 12 jaar is deze test niet verplicht, maar wel aangeraden.

Vanaf nu kan je twee gratis PCR testen aanvragen via https://www.mijngezondheid.belgie.be/ wanneer je nog niet de kans gekregen hebt om je volledig te laten vaccineren. Dit is geldig tijdens de maanden juli, augustus en september.

Na je test kan je een certificaat als bewijs aanvragen via de covidsafe.be app of via www.mijngezondheid.be . Dat heb je zeker nodig!

Waar en hoe vraag je zo’n test aan? 

Een overzicht van waar je in onze regio een test kan aanvragen in functie van je reis vind je hier: Hier zitten onder andere het testcentrum van Merelbeke in en ziekenhuizen in de omgeving. De meest recente lijst van testcentra vind je via onderstaande link, op de website van de eerstelijnszone.

https://www.eerstelijnszone.be/beschikbare-testcentra-voor-vertrekkende-reizigers

Je hoeft niet eerst langs een arts voor een voorschrift. Controleer hoe oud de test mag zijn in het land van je bestemming en plan hem tijdig in! 

De geldigheidsduur van de test kan je hier nakijken: https://reopen.europa.eu/nl.

Algemeen voorzie je best 48 uur, tenzij het land van je bestemming een langere termijn voorziet.