U bent hier

Lokaal Opvang Initiatief (LOI) voor asielzoekers

Wat?

Bent u een asielzoeker en hebt u materiële hulp nodig, dan kunt u zich wenden tot uw OCMW. Het OCMW organiseert namelijk lokale opvanginitiatieven (LOI). Dat zijn gemeubelde privéwoningen met de nodige voorzieningen, zodat u zelf kunt instaan voor uw dagelijkse basisbehoeften. U krijgt van het OCMW ook sociale en medische begeleiding.

Het grote voordeel van een LOI is dat u als asielzoeker dichtbij uw OCMW wordt opgevangen en zo beter begeleid wordt door uw maatschappelijk werker.

Voorwaarden

Enkel asielzoekers waarvan de asielprocedure nog niet ontvankelijk is verklaard en die rechtstreeks door de federale overheid geplaatst worden, kunnen in een LOI verblijven.

Asielzoekers kunnen enkel aanspraak maken op een LOI van het OCMW waaraan ze worden toegewezen.

Hoe?

In principe verblijft u als asielzoeker gedurende de eerste vier maanden in een collectieve opvangstructuur (bijvoorbeeld een opvangcentrum). Daarna kunt u doorstromen naar een individuele opvangstructuur (een particuliere woning). U bent echter niet verplicht om in een opvangstructuur te verblijven.

Als asielzoeker kunt u zelf geen aanvraag indienen voor een LOI. De plaatsingen worden door de federale overheid bepaald.

Als de procedure afgelopen is, dan dan moet u de woning van het LOI verlaten, ongeacht of u in België mag blijven dan wel het land moet verlaten.

Contact & openingsurenOpeningsuren en contact

Waar?

Sociale Dienst
OCMW - Administratief centrum
Poelstraat 37
9820 Merelbeke

Openingsuren

Vandaag:Gesloten
Eerstvolgende openingsdag:(18/02) tot
De overige middagen enkel op afspraak

Contact

  • 09 210 71 10
info [at] ocmwmerelbeke.be

Bekijk ook

  • Advies en doorverwijzing bij relatieproblemen, eenzaamheid, opvoedingsproblemen, gedragsproblemen, emotionele problemen...

  • Van 1 maart 2018 tot 1 maart 2019 wil de gemeente met het project 'samen veerkrachtig' inzetten op de veerkracht van de Merelbeekse bevolking.

    Merelbeke zet een jaar lang de veerkracht van zijn burgers centraal. Via verschillende activiteiten wil de gemeente je laten kennismaken met de tien tips van 'fit in je hoofd'.