U bent hier

Niets gaat verloren 2019

Niets gaat verloren: het Fair Share Repair Festival

Wat?

Fotoverslag 1 juni 2019

 

Op zaterdag 1 juni 2019 tovert ‘Niets gaat verloren’ het Kerkplein van Merelbeke Centrum om voor het jaarlijkse Fair Share Repair Festival! Geniet tussen 9.30 en 13 uur samen met vrienden, familie, buren en onbekenden van heel wat activiteiten die (h)eerlijke handel, korte keten en hergebruik promoten.

 

Op het menu:

 

Fairtradebrunch  en Wereldwinkelbar

Schuif mee aan de “Langste Tafel” en geniet van een (h)eerlijke brunch met duurzame en fairtradeproducten. De producten zijn afkomstig van lokale handelaars die duurzaamheid en solidariteit hoog in het vaandel dragen. De brunch bestaat uit een pistolet met beleg, een koffiekoek, een stuk fruit, yoghurt, fruitsap en een warme drank. Kinderen krijgen een extra reep chocolade.

Kostprijs: 7 euro. Inschrijven: verplicht vóór 24 mei 2019 (plaatsen beperkt) via onthaal [at] merelbeke.be (subject: Inschrijving%20'Langste%20Tafel', body: Ik%20wens%20me%20in%20te%20schrijven.%0Aaantal%20volwassenen%3A%20...............%0Aaantal%20kinderen%3A%20...............%0A%0ANaam%3A%20...............%0AVoornaam%3A%20...............%0AAdres%3A%20...............%0ATelefoon%3A%20...............%0A) of 09 210 32 80, met vermelding van het aantal volwassenen en kinderen. Er kan ter plaatse worden afgerekend.

 

Doorlopend kan je bovendien genieten van heerlijke dranken en versnaperingen in de Oxfam Wereldwinkelbar!

 

 

NIEUW! Circus ‘Chiringuito Paradise - Sitting Duck’

[Deze voorstelling vervangt 'No way back' van Duo Berlingo die wegens een blessure helaas niet kunnen spelen.]

Geniet van 'Chiringuito Paradise': twee barmannen openen feestelijk Chiringuito Paradise! Alles staat op punt voor een geslaagde openingsplechtigheid. Het programma zit vol, de gasten zijn reeds aanwezig en de champagne staat koud. Ondanks de onberispellijke voorbereiding schuilt een ongeluk altijd in een klein hoekje… Een aandoenlijk duo die de meubels probeert te redden in apocalyptische mix van Jonglerie catastrophique, comédie physique en feux d’artifices…

 

Om 12 uur, gratis, grasplein achter de bib.

 

 

 

Geefplein

Naar de markt zonder portemonnee: geven en delen dus! Breng jouw overbodige (maar nog kwalitatieve, bruikbare) spullen mee en maak er iemand anders gelukkig mee. Óf kom met lege handen en ga met iets ‘nieuws’ naar huis.Wat kan meegebracht worden naar het Geefplein? Kledij en schoenen, huisraad, electro, kleine meubels, boeken, muziek,… Eigenlijk is het simpel: alle spullen die nog bruikbaar en draagbaar zijn kunnen worden meegebracht. ‘Draagbaar‘ wil zeggen dat een normale mens in staat is om de voorwerpen op te heffen.

Zaken die niet welkom zijn op het geefplein: (huis)dieren, medicatie, illegale voorwerpen, defecte voorwerpen, beeldbuistelevisies, te zware of te grote voorwerpen. Voor die laatste kan wel gewerkt worden met afgedrukte foto’s.

 

Spullen afgeven op het Geefplein kan vanaf 9 uur.

Vanaf 10 uur opent het Geefplein écht en kan je ook spullen meenemen.

 

 

 

 

 

‘Streekmarkt, natuurlijk dichtbij’

Op de ‘Streekmarkt, natuurlijk dichtbij’ kan je diverse voedingsproducten, geschenkartikelen en zoveel meer aankopen. De producten worden rechtstreeks van de producten aan de consument verkocht, waardoor een ‘korte keten’ wordt gecreëerd.

Bovendien kan je bij heel wat organisaties en verenigingen terecht om meer te weten te komen over een duurzame levenswijze!

 

 

 

Tweedehandsfietsenmarkt

Een tweedehandsfietsenmarkt kan niet ontbreken op dit Fair-Share-Repair Festival. Werkgroep Mobiliteit Merelbeke (WMM) organiseert opnieuw een markt waar fietsen en fietsaccessoires kunnen verkocht én geruild worden. Aanbieders kunnen zich ter plaatse gratis aanmelden.

Meer info:     WMM via 09 230 40 18 of 0472 32 58 68

 

 

 

Workshop Upcycling

Naast het Repair Café kan je wegwerpmateriaal omtoveren in nieuwe bruikbare spullen!

Ontwerp een unieke sleutelhanger uit een kurk, of ga zelf aan de slag met je gekste ideeën.

 

 

Schenk aan MIA

De sociale kruidenier MIA, Merelbeke in Actie voor Mensen in Armoede, wenst haar sociale buurtwinkel aan te vullen. Heb je thuis nog verzorgingsproducten en ongeopende niet-vervalen droge voeding, schenk ze dan met een warm hart aan MIA! MIA verwent jou bovendien graag met een overheerlijk stukje taart (1 euro, ten voordele van MIA).

 

 

Herboek-actie

Via de herboek-actie van onze bibliotheek kan je je eigen boek een tweede leven geven.

Heb je een uitgelezen boek dat nog in goede staat is en dat je graag wil doorgeven aan andere boekenliefhebbers?

Op 1 juni kan je je boek inwisselen voor een aankoopbon. (maximaal 2 bonnen per persoon). Die bon kan je inruilen voor een gratis boek uit het binnengebrachte aanbod of op de boekenverkoop

 

Boekenverkoop

Afgevoerde bibliotheekboeken, strips, tijdschriften, cd’s en dvd’s wachten tijdens de boekenverkoop op een nieuwe eigenaar. Mis deze kans niet om je thuis- of klasbibliotheek uit te breiden voor een zacht prijsje. Betalen kan contant, met bancontact of met de aankoopbonnen van de herboekactie.

 

 

Repair Café

Bezoekers krijgen in ons Repair Café gereedschap en materiaal ter beschikking om, met hulp van deskundigen, hun kapotte spullen te repareren. Alles waar wat aan hapert - kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen, servies, speelgoed - krijgt in het Repair Café een tweede leven.

Tijdens deze editie kan je ook langskomen met botte keukenmessen, zaag- of gekartelde messen, metaalboren, scharen, beitels,… om ze vlijmscherp te laten maken door onze messenslijper (per persoon max. 5 stuks; bijlen, spades en ander zwaar landbouwmateriaal wordt niet geslepen)!

Ben jij handig of heb je zin om ook me te helpen in het Repair Café? Laat het ons snel weten via 09 210 32 75 of duurzaamheid [at] merelbeke.be)!

Repair Café is een initiatief van Netwerk Bewust Verbruiken.

 

 

 

Compostmobiel

Bezoekers met groene vingers kunnen een kijkje nemen bij de compostmobiel. Composteren en kringlooptuinieren zijn immers de manier om heel wat groenafval, en kosten, te vermijden. De Merelbeekse compostmeesters staan je daarin graag bij met info en tips!

 

 

 

Bekijk ook

 • Door vegetarisch te eten (dus minder dierlijke producten zoals vlees of vis) en te kiezen voor meer plantaardig voedsel, pak je meteen vier belangrijke problemen tegelijk aan.

 • Bij de productie van biologisch voedsel wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met milieu, dier en mens.

   

 • Een evenement duurzaam organiseren hoeft niet moeilijk te zijn. Je kan rekening houden met mobiliteit, afval, energie, water,…

 • Tips om insecten en hardnekkig ongewenst kruid te lijf te gaan zonder chemische bestrijdingsmiddelen.

 • Herstel je kapotte spullen samen met vrijwillige reparateurs.

 • Tijdens de Dag van de Aarde brengen we de grenzen van onze aarde onder de aandacht!

  Tijdens de Dag van de Aarde brengen we de grenzen van onze aarde onder de aandacht!

 •  

  Wist je dat er bijna een hele emmer water nodig is om een mooi wit A4-blad te maken. Of dat er in een lekkere hamburger zeker 2500 liter water zit verborgen? Maar ook onze jeansbroek slorpte 8000 liter op!

  Ga samen met andere Merelbeekse gezinnen de wateruitdaging aan! Na inschrijving ontvang je elke week een nieuwe uitdaging voor het hele gezin.