U bent hier

Nieuwsbericht: 25 april 2019

Erfgoeddag 2019 in Merelbeke - 28 april, 10-18 u.

De vertrouwd klinkende vraag "Hoe maakt u het?" wordt dé slagzin van Erfgoeddag 2019.  Organisatoren gingen op zoek naar het cultureel erfgoed van soms verloren gegane ambachten om het op 28 april onder uw aandacht te brengen. Ook het meesterschap van vandaag komt aan bod: de kennis en vaardigheid die vaak reeds over generaties heen werd doorgegeven. In Merelbeke leidde dit tot het volgende boeiende programma met gratis activiteiten. 

Sofacq: van pantoffel tot bier

Het Gentse schoenbedrijfje verhuisde in 1929 naar Merelbeke en had 10 jaar later zo’n 100 werknemers in dienst. Recentelijk vormde De Wilde Brouwers het pand om tot een biobrouwerij, 'cakery' en exporuimte. Oud-werknemers, directieleden én de 'nieuwe' bazen vertellen over hun specialisme in een boeiende film door Tony Haemers. Een gratis proeverij van lokaal vervaardigde ambachtelijk producten wordt u aangeboden door De Wilde Brouwers.

Waar? De Wilde Brouwers, Hundelgemsesteenweg 310, Merelbeke

10 uur inhuldiging

Beeldengroep Munte gerestaureerd

Tot de jaren 1980 stond op het kerkhof van Munte een waardevolle terracottabeeldengroep. Deze was aan restauratie toe. De gemeentelijke diensten Cultuur en Erfgoedprogrammatie documenteerden de geschiedenis van de beeldengroep en het hele restauratiegebeuren aan de hand van een tentoonstelling en film. Op Erfgoeddag wordt de calvarie feestelijk ingehuldigd ter hoogte van haar definitieve plek in de Sint-Bonifatiuskerk van Munte.

Waar? Sint-Bonifatiuskerk Munte

11 uur inhuldiging en toelichting door de restauratrice Nicoline Van Stapele (ook om 14 & 15 u.)

Werken !

Een échte stielman vinden vandaag, is een hele uitdaging. Wie waren ze en wie zijn ze, vandaag? De Muntenaar stelde een expo samen van alle gekende en minder gekende, bestaande en verloren gegane beroepen en ambachten in het Merelbeekse.

Waar? Pastorie Munte en Sint-Bonifatiuskerk, Munteplein

Zwammen ambachtelijk geteeld

Het kweken van oesterzwammen en shiitake vergt enige knowhow. De gepassioneerde kwekers Jos Buysse en Ignace Schram van Ecosnooze vertellen er u alles over. De proevertjes staan alvast klaar.

Waar? Diepestraat 9, Bottelare

Steenbakkerijen in Merelbeke 

De Schelde-oevers boden gedurende generaties de klei waaruit de gegeerde 'Scheldesteen' kon worden gevormd. Het ging gepaard met zwaar labeur en kinderarbeid. Het vergde de nodige kennis om de steen in veldovens te bakken. Werkgroep Erfgoed Melsen verzamelde unieke voorwerpen en fotodocumenten rond  dit ambacht dat tot vorige eeuw door Melsenaren werd uitgeoefend.

Waar? Sint-Stefanuskerk Melsen & Huys de Cocker

Glazeniersambacht Mestdagh 

Glaswerken zit in het bloed van de familie Mestdagh: een eerste atelier werd opgericht in 1947 in Gent én we zijn intussen een tweetal generaties verder. Het ambacht combineren ze met enige creativiteit. Naast de restauratie, conservatie en herbestemming van glas-in-loodramen, creëren ze nieuwe producten. Ze ontvingen het "Handmade in Belgium Label", naast enkele andere waardevolle erkenningen en kunnen intussen terugkijken op enkele prestigieuze projecten in binnen- en buitenland.

Waar? Oude Gaversesteenweg 99-1, Merelbeke

Het programma voor Merelbeke en omstreken kan u ook nalezen op de website van Erfgoed Viersprong:  https://erfgoedviersprong.be/

Meer informatie

Dienst erfgoed

T 09 210 32 92 (enkel voormiddag)

erfgoed [at] merelbeke.be

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief