U bent hier

Nieuwsbericht: 16 november 2020

Vogelgriep: scherm je pluimvee en vogels af

Bij wilde vogels in enkele kustgemeenten is recent vogelgriep vastgesteld. Om te vermijden dat de griep zich verder verspreidt, moet iedereen die pluimvee of vogels bezit strikte maatregelen opvolgen. De ziekte is immers zeer besmettelijk, pijnlijk en dodelijk voor deze dieren. Daarom moet alle contact met wilde vogels vermeden worden.

Welke voorzorgsmaatregelen moet je volgen?

  • Je moet je pluimvee en vogels ophokken of afschermen (met behulp van netten).
  • Het voederen en water geven moet binnen gebeuren, of toch op een manier waarbij contact met wilde vogels onmogelijk is. Je mag ook geen oppervlaktewater of water dat toegankelijk is voor wilde vogels als drinkwater geven.
  • Verzamelingen van pluimvee zoals openbare markten, tentoonstellingen, wedstrijden, beurzen, … zijn momenteel niet toegelaten in het kader van de coronamaatregelen. Van zodra de coronamaatregelen dergelijke evenementen opnieuw toestaan, worden striktere regels van kracht dan voordien het geval was.

Vind je in de natuur een dode wilde (water)vogel, dan wordt gevraagd om dat te melden via het gratis telefoonnummer 0800/99 777. Op die manier kan eventueel een onderzoek voor vogelgriep worden opgestart. Om te voorkomen dat het virus verspreid wordt, is het aangeraden om de vogels niet aan te raken.

Voor de mens is er trouwens geen enkel risico. Het eten van pluimveevlees en eieren houdt dan ook geen enkel gevaar in.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief