U bent hier

Steunmaatregelen voor lokale handelaars en bedrijven

De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben een ongeziene impact op het maatschappelijk en economisch leven in de gemeente. Om de handelaars enigszins te beschermen wordt ondersteuning voorzien vanuit verschillende instanties.  We lijsten ze hieronder graag even voor je op.

 

Maatregelen Vlaamse en federale overheid

Op Vlaams niveau werd voorzien in een corona-hinderpremie, een corona-compensatiepremie, uitstel terugbetaling leningen, crisiswaarborg, aanmoedigingspremie, tijdelijke werkloosheid Covid-19, overbruggingsrecht voor zelfstandigen … Je leest er alles over op www.vlaanderen.be/economie-en-ondernemen/subsidies/steunmaatregelen-voor-zelfstandigen-en-ondernemers-die-schade-lijden-door-de-corona-crisis.

 

Op federaal niveau kunnen ondernemingen die hinder ondervinden als gevolg van het coronavirus, een afbetalingsplan vragen aan FOD Financiën voor de betaling van de verschillende belastingen, m.n. bedrijfsvoorheffing, btw, personenbelasting, vennootschapsbelasting, rechtspersonenbelasting… Meer informatie vind je op financien.belgium.be/nl/ondernemingen/steunmaatregelen-betreffende-het-coronavirus-covid-19.

 

Op de subsidiedatabank werden alle bestaande maatregelen gebundeld: www.vlaio.be/nl/subsidies-financiering/subsidiedatabank/zoek?thema=190

 

Shopping Merelbeke

Al meer dan 150 handelszaken registreerden zich op shoppingmerelbeke.be, het online platform om de lokale handel in Merelbeke te promoten. Het initiatief komt vanuit de handelszaken zelf, die al hun info in deze coronatijden (openingsuren, mogelijkheid tot afhalingen of thuisleveringen, vacatures …) verzamelden op een mooie overzichtelijke website. Nog niet geregistreerd? Voeg je zaak hier toe in drie eenvoudige stappen en zet ook jouw handelszaak extra in de kijker!

 

Online Bedrijvengids Merelbeke

Je kan je bedrijf of handelszaak ook gratis registreren op de online handelsgids van het lokaal bestuur Merelbeke. Zo kan je jouw zaak kosteloos meer naambekendheid geven in Merelbeke en daarbuiten. Beschik je niet over een eigen website dan is je zaak toch op het internet te vinden, wat een extra toegangskanaal betekent voor (potentiële) klanten. Registreren kan je heel makkelijk via https://www.merelbeke.be/werken-en-ondernemen/handelsgids door links onderaan te klikken op “mijn handelszaak toevoegen”, vergeet naast de algemene rubriek niet om ook jouw contactgegevens aan te vullen!

 

Cadeaubon Merelbeke

De Cadeaubon Merelbeke is beschikbaar in kaarten van 10, 25 en 50 euro, en is te koop via Hubo, Eurotuin en Delhaize Flora, via onze webshop en onze verkooppunten Zwembad en Bibliotheek (vooralsnog gesloten). De Cadeaubon Merelbeke blijft een jaar geldig en kan besteed worden bij meer dan 50 lokale handels- en horecazaken. Koop dus nu jouw Cadeaubon Merelbeke en steun zo de lokale handel na een moeilijke periode! Cadeaubonnen Merelbeke die voor de coronamaatregelen werden aangekocht maar nog niet werden ingeruild, zullen bovendien drie maanden langer geldig blijven. Werkgevers die de Cadeaubon Merelbeke willen schenken aan hun personeel kunnen genieten van fiscale voordelen.

 

Affiche lokale handelaars

Handelaars die hun zaak terug mogen openen, kunnen hun klanten informeren over de geldende voorzorgsmaatregelen via een affiche die je hier kunt downloaden: economie.fgov.be/sites/default/files/Files/Entreprises/affiche-heropenen-winkels.pdf.

 

Contactgegevens

  • dienst Werk en economie Merelbeke: 09 210 33 54 of via werkeneconomie [at] merelbeke.be  
  • FOD Economie: gratis infonummer 0800 120 33 (elke dag van 9 tot 17 uur) of website FOD Economie
  • VLAIO (Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen): 0800 20 555 of website VLAIO 
  • UNIZO (Unie van Zelfstandige Ondernemers): meer bepaald de coronalijn op website UNIZO
  • RSZV (Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen): 0800 12 018 (maandag tot vrijdag van 8 tot 20 uur) of website RSZV

Bekijk ook

  • Het lokaal bestuur Merelbeke wil startende ondernemers een duwtje in de rug geven met een gratis starterspakket. Heb je een idee of is jouw onderneming jonger dan drie jaar? Vraag het pakket dan aan via onze website!