U bent hier

Rommelmarkten, garageverkopen en tweedehandsbeurzen

Wat?

Wil je een rommelmarkt, garageverkoop of tweedehandsbeurs organiseren op privaat of openbaar domein? Vraag dan tijdig een toelating aan.

Wie een rommelmarkt, garageverkoop, tweedehandsbeurs of dergelijke (verder kortweg rommelmarkt genoemd) wil organiseren, heeft hiervoor een voorafgaande toelating nodig van de burgemeester, ongeacht of deze plaats vindt op privaat of openbaar domein.

Hoe?

Dit doe je eenvoudigweg door het invullen van het aanvraagformulier om een evenement te organiseren. Dit formulier kan je downloaden via deze link. Bij voormeld formulier voeg je het inplantingsplan waarop de standen worden aangeduid alsook een specifieke vermelding van eventuele eetstanden, drankstanden, barbecue en tenten. Gelieve daarbij ook de doorgangsruimte tussen de standhouders te vermelden.

Voorwaarden?

Op een rommelmarkt kunnen volgende personen verkopen:

 • Particulieren
  Particulieren mogen enkel producten verkopen die niet met het oog op verkoop werden aangekocht, gefabriceerd of geproduceerd. Het gaat met andere woorden om overschotten of zoldervoorraden. Omdat zoldervoorraden en overschotten niet onuitputtelijk zijn, moeten zijn verkopen noodzakelijkerwijs occasioneel blijven. Met andere woorden de particuliere verkoop mag noch regelmatig zijn, noch de vorm van een commerciële activiteit aannemen. Zij hebben hiervoor geen machtiging voor ambulante activiteiten (de zogenaamde ‘leurkaart’) nodig.
   
 • Verenigingen die verkopen met een niet-commercieel karakter verrichten
  Het gaat hier om verenigingen die voor een goed doel verkopen willen verrichten. Hiervoor heeft de vereniging een voorafgaande toelating nodig.
   
 • Professionele verkopers
  Professionele verkopers kunnen op verzoek van de organisator door ons bestuur toegelaten worden. Professionele verkopers dienen te beschikken over een machtiging voor ambulante activiteiten (de zogenaamde ‘leurkaart’) en zich te identificeren door middel van een bord geplaatst op zijn stand op een voor de klant zichtbare wijze. Dit identificatiebord dient volgende vermeldingen te bevatten:
 1. naam- en voornaam van de werkgever die de activiteit als natuurlijke persoon voor eigen rekening uitoefent of naam en voornaam van de persoon die het dagelijks bestuur van het bedrijf op zich neemt
 2. firmanaam en/of handelsbenaming
 3. de gemeente waar de zetel of het hoofdkantoor van het bedrijf gevestigd is,en indien de zetel van het bedrijf zich niet in België bevindt, land en gemeente waar deze gesitueerd is
 4. het inschrijvingsnummer bij de Kruispuntbank van Ondernemingen of het identificatienummer dat dit vervangt wanneer het een buitenlands bedrijf betreft dat geen zetel in België heeft.

Prijs?

De toelating voor rommelmarkten, garageverkopen en tweedehandsbeurzen wordt gratis afgeleverd.

Regelgeving

De Wet van 4 juli 2005 tot wijziging van de Wet van 25 juni 1993 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante en kermisactiviteiten

Het Koninklijk Besluit van 24 september 2006 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante activiteiten, artikel 6

Contact & openingsurenOpeningsuren en contact

Waar?

Dienst lokale economie
Gemeentehuis (eerste verdieping)
Hundelgemsesteenweg 353
9820 Merelbeke

Openingsuren

Vandaag: tot
Morgen: tot

Contact

 • 09 210 33 54
09 210 32 99
werkeneconomie [at] merelbeke.be

Bekijk ook

 • Elke donderdag van 8 tot 13 uur vindt op het Kerkplein en langs Dijsegem in Merelbeke-Centrum een markt plaats.

   

 • Op de dinsdag na de 2e zondag van september vindt elk jaar een jaarmarkt plaats van 8.30 tot 13 uur.

 • Je kan als professioneel verkoper ook buiten een openbare markt een standplaats uitbaten op openbaar of privé-domein.

 • Occasioneel kunnen ook verenigingen producten verkopen op openbaar of privé-domein voor een goed doel. Hiervoor is een toelating nodig.

 • Wanneer je wil starten met de verkoop op openbaar domein of op markten, heb je een machtiging ambulante activiteiten of 'leurkaart' nodig.

 • Organiseer je een evenement met optredens of een wielerwedstrijd, veldrit of een loopwedstrijd?. Ontdek hier de richtlijnen en formaliteiten voor de organisatie van de ambulante activiteiten op een dergelijk evenement.