Wandelroutes

Wat?

Te voet is er heel wat te ontdekken in onze mooie gemeente. Hieronder lijsten we enkele routes op die zeker de moeite waard zijn! De routes zijn te verkrijgen aan de infobalie van het gemeentehuis van Merelbeke of in het toeristisch infopunt in Munte. een GPX-versie van deze en vele andere routes vind je via www.routen.be of www.routeyou.com

Asselkouterroute

Deze wandelroute (13 km) voert je via landelijke wegen naar Baaigem. Je vertrekt in Munte en wandelt langs typische dorpjes met oude boerderijen en herbergen en doorheen unieke landschappen met prachtige uitzichten.

GPX beschikbaar via www.routen.be/asselkouter-wandelroute

Bottelare – 2,5 euro

Bottelare is in oppervlakte de kleinste deelgemeente van Merelbeke. Deze wandelroute start aan het Sint-Annaplein. Het is niet enkel een erfgoedwandeling maar ook een monumentenwandeling.

Erfgoedwandeling in Lemberge  - 2,5 euro                                                                             

Lemberge is een landbouwdorp gelegen ten noordwesten van Merelbeke. Er zijn twee wandelingen uitgestippeld, waarvan de korste (2,3 km) volledig toegankelijk is voor rolstoelgebruikers. De tweede wandeling (6,5 km) is grotendeels toegankelijk voor rolstoelgebruikers, maar is afhankelijk van het al dan niet natte terrein. Beide wandelingen vertrekken aan de Sint-Adegondekerk in de Burg. Maenhautstraat. Langsheen beide wandelingen krijg je een zicht op de landelijke omgeving, met veel oude hoeves en de dorpskern met haar historische gebouwen.

Oude wortels, nieuwe bomen - 2,5 euro

Merelbeke heeft een interessante geschiedenis, o.a. door haar ligging aan de Schelde, aan de rand van Gent, het Land van Rode. De laatste decennia veranderde het straatbeeld van onze gemeente voortdurend, vaak ten koste van het bestaande erfgoed. Hierdoor verdween een stuk tastbare en plaatselijke geschiedenis. Soms blijven enkel de herinnering en het verhaal over.

Door dit verhaal te verwerken in een erfgoedwandeling van 5 à 6 kilometer (afbeelding als link erachter steken), kunnen we het verleden een plaats geven in het heden. Het kaartje (hierachter link steken die nu achter erfgoedwandeling steekt) toont de erfgoedwandeling die werd samengesteld voor onze inwoners, bezoekers, leerlingen, studenten of leden van verenigingen zodat zij kennis kunnen maken met het boeiende verhaal van onze gemeente.

Het Kapellekenspad (niet meer te verkrijgen)                                                                                                  

Deze wandelroute van 12 kilometer vertrekt en eindigt aan de parochiezaal, Kerkwegel 25 in Melsen. Het Kapellekenspad voert je langs oude kapelletjes en schilderachtige plaatsjes in Melsen, Schelderode en Vurste.

GPX beschikbaar via http://www.routeyou.com/nl-be/route/view/7519291/wandelroute/melsen-pasar-kapellekenspad

Het Kwenenbospad – 2,5 euro                                                                                                    

 Het Kwenenbospad, een wandeling van 13 kilometer, neemt je mee naar de rijke geschiedenis van de wijk. De wandeling start aan de Sint-Hendricuskerk in de Sint-Elooistraat.

Trage Wegen Noord en Zuid - 2 euro/stuk of 3 euro voor de 2 kaarten

 Deze kaarten bieden een overzicht van het lokale tragewegennetwerk en is het perfecte instrument om een wandeling te kunnen maken, maar ook om veilig naar de dorpskernen te kunnen trekken.

Geocaching

op zoek naar een originele en spannende manier om Merelbeke te ontdekken, ga dan geocachen. Geocaching is een wereldwijde schattenzoektocht waar digitaal en de real world elkaar tegenkomen. Geocachen is een schatzoektocht op basis van GPS coördinaten. Via deze coördinaten en je GPS (of smartphone) kan je aan de slag gaan met geocachen. Naar wat je op zoek gaat tijdens het geocachen is steeds een raadsel, en dat is juist het leuke van deze mooie buitensport. Maar uiteraard krijg je wel wat hulp via zaken die in de geocache listing staan zoals de geocache grootte, de geocache attributen en sommige geocache beheerders kiezen ervoor om een hint mee te geven die in Geocaching geheimschrift (ROT13) op de website staat. Op de website https://geocachen.be/geocachen-in-merelbeke-flora/ vind je aantal mooie en uitdagende caches.

Bekijk ook

  • Ontdek onze gemeente per fiets en geniet van verborgen plekken.
  • De Merelbekkers zijn te vinden op 3 verschillende routes in de Makegemse bossen.
    De wandelroutes zijn geschikt voor gezinnen met kinderen tussen 3 en 12 jaar, maar uiteraard nemen de Merelbekkers heel graag iedereen onder hun vleugels.