Waterfestival - Afgelast

Zaterdag 21 maart: Waterfestival, een dag vol duurzame waterinspiratie

Op zaterdag 21 maart, bij de start van de lente en de dag voor Wereldwaterdag, organiseert de gemeente Merelbeke een gratis en uniek waterfestival op 7 verschillende locaties. Tijdens het waterfestival ontdek je hoe organisaties en de gemeente op een duurzame manier met water en het waterleven omgaan en wat duurzaam omgaan met water voor jou kan betekenen.

Merelbeke heeft in haar meerjarenplanning duidelijk de kaart getrokken voor duurzame ontwikkeling van haar gemeente in alle aspecten. Op die manier dragen we ons bescheiden steentje bij aan de realisatie van de duurzame ontwikkelingsdoelen tegen 2030.

In 2020 zet Merelbeke via het waterfestival het thema ‘water’ extra in de kijker. Dit kadert binnen project W – wereldwijs met water, een samenwerking met de ngo Join For Water. Binnen project W staat het verkleinen van onze watervoetafdruk centraal. Ook tal van bedrijven, particulieren en andere organisaties nemen binnen hun domein initiatieven om duurzamer met water om te gaan.

Tijdens het waterfestival kan je lokaal en fair lunchen, biologisch bier proeven, tot boven in een watertoren klimmen, kennismaken met de meest recente serretechnieken bij het Instituut voor Landbouw en Visserij (ILVO), padden helpen overzetten, uitleg over de recentste waterzuiveringstechnieken en een bezoek aan Supperette Wa(l)ter en een recent uitgegraven amfibieënpoel bewonderen. Kom gerust met het hele gezin, want ook de kleinsten zullen uitgedaagd worden.

Kom met de fiets en maak kans op een gratis fietsonderhoud!

 

Voor sommige activiteiten is inschrijven vooraf verplicht. Dit kan via de website of via de dienst onthaal op 09 210 32 86. Inschrijven kan tot vrijdag 13 maart 2020.

 

Overzicht activiteiten

 

fairtradelunch, 15 jaar FairTradeGemeente, waterfestival, wereldwaterdagLunch met ons mee!

Deze dag willen we ook aangrijpen om 15 jaar Fair Trade gemeente te vieren. Merelbeke stimuleert Fair Trade en wil in de toekomst ook verder gaan inzetten op een lokale voedselstrategie. Voor deze lunch gingen we op zoek naar een Merelbeekse kok die  zich laat inspireren door seizoensgebonden groenten, lokale en fairtrade producten. Zij trachten hierbij ook de ecologische en watervoetafdruk zo laag mogelijk te houden.

Begin je al te watertanden? Schrijf je in en leg je plaats vast!

 

Locatie: GC 't Groenendal, Brandegems Ham 5, 9820 Merelbeke

Wanneer: doorlopend tussen 12 en 14 uur

Kostprijs: 20 euro p.p. exclusief drinken (betalen ter plaatse)

Inschrijven verplicht: max. 100 plaatsen.

 

 

amfibieënpoel, poelenplan, waterfestival, wereldwaterdagLeven in de amfibieënpoelen met Natuurpunt Oosterzele

Om de bedreigde en zeldzame amfibieën zoals de vuur- en kamsalamander in de gemeente te beschermen en het leefgebied voor deze dieren uit te breiden, legde het gemeentebestuur reed 55 poelen aan. Er werd hiervoor op 10 juni 2005 een gemeentelijke poelenplan goedgekeurd. Op basis van dit plan worden op eigen gronden en op privédomein poelen gegraven. Dit gebeurt in samenwerking met de Vlaamse overheid, provinciebestuur, particulieren en organisaties. Op de locatie in de Neerstraat werden op de gronden van Natuurpunt Oosterzele poelen uitgegraven. Een gids van Natuurpunt Oosterzele geeft een woordje uitleg over het hoe en waarom van deze poelen en waarom de amfibieën onze bescherming nodig hebben.

 

Locatie: ter hoogte van Neerstraat 9, Merelbeke (Lemberge)

Wanneer: doorlopend, start nieuwe rondleiding elk half uur, startend om 14 uur. Laatste rondleiding start om 16 uur.

 

innovatieve serres en sproeisystemen van het ILVOBezoek de innovatieve serres en sproeisystemen van het Instituut voor Landbouw en Visserij

ILVO is het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek, met sites in Merelbeke-Lemberge, Melle en Oostende. Het is een Vlaams onderzoekscentrum waar ruim 600 wetenschappers en technici gespecialiseerde technieken, diensten en onderzoek leveren voor de land- en tuinbouwers, de voedingsbedrijven, de mariene sector, kortom de hele agrovoedingsketen.

Water betekent zoveel als ‘leven’ voor de landbouw, en dus zeker ook voor ILVO en zijn landbouwonderzoek. Maak tijdens het waterfestival kennis met twee verrassende waterverhalen. Aan de 'fytobak' krijg je een demonstratie over hoe het spoelwater van spuitmachines wordt opgevangen, hoe het biologisch wordt gereinigd door bacteriën, en hoe je dus belet dat het grond- en oppervlaktewater verontreinigd zou raken. Je krijgt daarbij ook uitleg hoe landbouwers vandaag doelgerichter en dus ook zuiniger, alleen als het moet en alleen waar het nodig is, sproeistoffen kunnen gebruiken. Nog unieker zijn de ‘regenkappen’: verrolbare serredaken die ILVO gebruikt om aan de nieuwste generaties van soja, raaigras, klaver of andere gewassen een gecontroleerde dosis ‘droogtestress’ toe te dienen. De Vlaamse landbouw lijdt nu al schade en lagere opbrengsten door de klimaatwijziging. Bij ILVO worden klimaat robuustere plantenrassen ontwikkeld die tegen droogte kunnen. Veredelen heet dat. Een heel aparte –wetenschappelijke – kunst, een werk van lange adem, maar bijzonder interessant.

Locatie: Caritasstraat 6, Melle (op de grens met Merelbeke)

Wanneer: doorlopend tussen 12 en 17.30 uur

 

De Wilde Brouwers, waterfestival, wereldwaterdagBierbrouwen met hemelwater bij de Wilde Brouwers

Wat ooit begon in een microbrouwerij in het hartje van Gent met hulp van de grootouders, leidde in de zomer van 2017 tot de verhuis naar een naoorlogs fabriekspand uit de late jaren '40 aan de rand van Gent (Flora, Merelbeke). De wilde brouwers namen hun intrek in de ruime SOFACQ fabriek. Ze dromen van een off-grid brouwerij, met eigen voorziening voor energie en water. Via crowdfunding werd een project gefinancierd om zonnepanelen op het dak te plaatsen en zo te voorzien in de eigen behoefte aan elektrische energie. Verder werd een wateropslagtank gebouwd die in een later stadium gezuiverd regenwater kan opvangen, dat gebruikt zal worden als brouwwater om zo de watervoetafdruk van de brouwerij te minimaliseren.

Kom langs voor een bierproevertje, waarvoor water werd opgezuiverd in de brouwerij via inverse osmose. Dit vergezeld van een klein hapje, bereid met reststromen uit het brouwproces. Maak hier ook kennis met alle subsidiemogelijkheden van de gemeente voor groendaken en hemelwaterinstallaties.

Locatie: Hundelgemsesteenweg 310, Merelbeke

Wanneer: doorlopend tussen 14 en 17 uur

 

waterzuivering met rietveld, waterfestival, wereldwaterdagKrijg uitleg over de nieuwste waterzuiveringsprojecten en doe boodschappen bij Wa(l)ter, de Superette van Join For Water

Sinds 1990 is de zuiveringsgraad van het afvalwater in Vlaanderen opgetrokken van 15% naar 80% in 2015. Dit dankzij de inzet van Aquafin in samenwerking met de verschillende Vlaamse steden en gemeenten. Dit is noodzakelijk om propere waterlopen voor de volgende generaties en een leefomgeving in harmonie met water te kunnen garanderen.

Merelbeke wil de komende jaren de zuiveringsgraad van het afvalwater verder op trekken naar 90%. Dit zal worden gerealiseerd met nieuwe aansluitingen in de Bosstraat, Meierij, Torrekensstraat, Biest en vernieuwingen in de Molenstraat. Tijdens het waterfestival krijg je uitleg over al deze projecten en de nieuwste technieken om afvalwater te zuiveren. Er zijn zelfs plannen om van afvalwater opnieuw drinkwater te maken.

 

Join For Water is de enige water-ngo in België. Samen met jou gaan we voor duurzame wateroplossingen in het Zuiden en voor een bewuster watergebruik. Samen verzekeren we een cruciaal mensenrecht.

Kom tijdens het waterfestival meer te weten over je eigen watervoetafdruk. Als je boodschappen doet in onze Superette Wa(l)ter kan je wel even schrikken. Niet van de prijs, maar van de (vele) liters water die je verbruikte bij je aankopen.

Locatie: Pontweg 15, 9820 Merelbeke

Wanneer: doorlopend tussen 14 en 17 uur

 

Watertoren Farys, waterfestival, wereldwaterdagBezoek aan de watertoren in samenwerking met Farys

Bezoek op zaterdag 21 maart de watertoren van Merelbeke en kom meer te weten over de werking van de watertoren en de duurzame waterleveringen waarvoor Farys zich al jarenlang inzet in Vlaanderen.

Farys ademt duurzaamheid en stimuleert ons om zorgzamer om te springen met water. Dit onder andere door het vroegtijdig opsporen van lekken, het stimuleren en faciliteren van regenwaterrecuperatie en het drinken van kraanwater drinken.
Want dit is allemaal goed voor de grondwaterreserves en voor je drinkwaterfactuur.

En op het einde van het bezoek trakteert Farys op een lekker fris getapt glaasje water rechtstreeks uit de watertoren.

Locatie: ter hoogte van Hof Resselaar 33, Merelbeke

Wanneer: Bezoek mogelijk om 14, 15, 16 en 17 uur. Maximaal 30 bezoekers per keer.
Inschrijven verplicht. Inschrijven kan via deze link of via de dienst onthaal op 09 210 35 86.

 

paddenoverzet, amfibieënoverzet, waterfestival, wereldwaterdag30 jaar paddenoverzet met feestelijke receptie

In Merelbeke worden al 30 jaar amfibieën de straat overgezet. Zo worden heel wat dieren gered van een zekere dood. Dit gebeurt in samenwerking met de vzw Opvangcentrum voor Vogels en Wilde dieren (VOC) Merelbeke, de vzw Christoforusgemeenschap en de vzw Natuurpunt Boven-Schelde. De dieren komen praktisch gelijktijdig uit hun winterslaap en trekken dan massaal naar een nabijgelegen poel, plas of gracht om hun eieren af te zetten en te bevruchten. Vermits ze hiervoor wegen moeten oversteken, worden ze vaak doodgereden door het voorbijrijdend gemotoriseerd verkeer. Dit willen we vermijden. Zo worden in de Liedermeersweg, Makkegemstraat en Zink door vrijwilligers en de bewoners van de Christoforusgemeenschap amfibieën overgezet. We sluiten ons waterfestival feestelijk af met een drankje om 30 jaar amfibieënoverzet te vieren.

Locatie: ter hoogte van het kruispunt Liedermeersweg-Eikenmolenwijk

Wanneer: Doorlopend, feestelijke receptie 30 jaar amfibieënoverzet om 17 uur

 

 

Contactgegevens
gelieve het aantal deelnemers in te vullen in gehele getallen
Keuze inschrijving