U bent hier

Week van de opvoeding 2020

Wat?

De Week van de Opvoeding wordt elk jaar georganiseerd van 16 tot 23 mei. De campagne wil opvoeden en ouderschap zichtbaar en bespreekbaar maken. 

Opvoeden doe je niet alleen. Daarom benadrukt de Week van de Opvoeding het belang van het netwerk. Alle ouders, medeopvoeders en professionals ontmoeten elkaar!

De eerste, de beste. De grootste, de knapste. De slimste, de braafste. 

Van borstvoeding tot rapporten, van de eerste stapjes tot de ideale partner, van verantwoorde en mooie lunches tot elke match aan de zijlijn staan: we trappen soms in de valkuil van de competitie. Successen worden gedeeld op sociale media; als het moeilijk gaat, blijft het stil.

Minder vergelijken en meer op zoek naar wat voor jou als individu belangrijk is, dat helpt ouders om hun eigen pad uit te stippelen en de druk die ze voelen van buitenaf, kleiner te houden. Want ouders doen hun uiterste best om hun kind te geven wat het nodig heeft, op de manier die bij hun gezin past. Soms gaat dat prima, soms is dat even zoeken. Dat mag. Want opvoeden is geen exacte wetenschap.

 

Vanwege de richtlijnen ter bestrijding van het coronavirus kan onze week van de opvoeding niet doorgaan in zijn oorspronkelijke vorm! Gelukkig hebben we nog een alternatief aanbod voor jullie!

 

 

 

Wie?

Week van de opvoeding is er voor elke (groot)ouder, opvoeder, leerkracht, kind of jongere.

Mei 2020 wordt webinar-maand!

De huizen van het Kind uit de regio (Destelbergen, Wachtebeke, Wetteren-Laarne-Wichelen en Merelbeke-Melle) hebben de krachten gebundeld en kunnen jullie 3 gratis webinars aanbieden!

Wat is een webinar?

Een webinar is een online lezing of vorming. De spreker vertelt over een bepaald thema via de camera. Meestal vertelt de spreker live, hoewel in coronatijden ook heel wat webinars vooraf opgenomen worden om contact tussen spreker, moderator en technicus te vermijden.

Een webinar volgen is eenvoudig.  Je hebt een toestel nodig dat met internet verbonden is: laptop, desktop, tablet, smartphone. 
Als je je inschrijft voor een webinar, krijg je van de organisator een link en die moet je aanklikken.  Probeer die op voorhand al eens uit.

Zo kom je in de beveiligde online webinar ruimte, waar je op de doorgegeven datum en tijdstip de lezing vanuit je eigen huis volgt.

Vaak kan je als deelnemer ook zelf actief zijn tijdens de webinar. Je kan meestal vragen stellen via chat. Of er zijn kleine polls of stellingen tussendoor waar je op je eigen toestel een antwoord intikt.

 

Wat staat er op het programma?
1.  Opvoeden met schermpjes 

Het internet speelt een steeds grotere rol in het dagelijks leven van kinderen. Ze spelen op de PlayStation, gebruiken een tablet of smartphone, en communiceren soms evenveel online dan in het echt. Kansen en risico’s lijken hierbij hand in hand te gaan. Kinderen leren omgaan met schermen dient een plaats te hebben in de opvoeding. Maar hoe doe je dat. In deze webinar gaan we hierop in. Wat doen kinderen online en waarom? Welke begeleiding hierbij is ‘goed genoeg ‘? We geven je enkele concrete tips om morgen al mee aan de slag te gaan. We leggen de focus op kinderen vanaf 6 jaar tot wanneer ze naar de ‘grote school’ gaan en een eerste (of al tweede) smartphone hebben.  

Davy Nijs is mediapedagoog en geboeid door de relatie tussen digitale media en opvoeden. Hij doet hierover onderzoek, doceert, schrijft, adviseert en traint. Hij is ook vader van drie gamende en online aanwezige zonen. 

 

Waar Vanuit je luie zetel
Wanneer Donderdag 14 mei 2020 om 20u00 tot 21u30
prijs Gratis
Hoe inschrijven?

www.vcok.be/webinars

https://vcok.webinargeek.com/opvoeden-met-schermpjes

   

 

2.  Op zoek naar evenwicht: verhalen van een mama met jonge kinderen

Noëmi Willemen is mama en onderzoeker. Ze geeft les aan de Ecole de Sexologie et desSciences de la Famille en doet historisch onderzoek naar geboorte en moederen. In haar vrije tijd tekent ze op haar blog ‘Le coeur à marée basse’:verhalen over het leven met jonge kinderen.

In deze webinar doet Noëmi Willemen haar verhaal. Zo vertelt ze over hedendaags moederen en  de strijd om die verdraaide “work-life-balans” te realiseren. Kan een historische blik ons helpen om te begrijpen waarom veel ouders het vandaag lastig hebben, hoewel ze -dat zeggen ze er haastig bij- hun kinderen zo graag zien? Welke ideaalbeelden over ouders, kinderen en opvoeden hebben invloed? En: kan dat anders?

 

Waar Vanuit je luie zetel
Wanneer Woensdag 20 mei 2020 om 20u00 tot 21u30
Prijs Gratis
Hoe inschrijven? www.vcok.be/webinars of https://vcok.webinargeek.com/op-zoek-naar-evenwicht-verhalen-van-een-mama-met-jonge-kinderen

 

3. Pubers en genotsmiddelen

Deze webinar is een ontnuchterende lezing over de effecten, risico’s en wetgeving met betrekking tot genotsmiddelen, zoals alcohol, marihuana, en andere. Je krijgt een heldere kijk op welke middelen onze jongeren gebruiken of waarmee ze experimenteren. Een bittere pil om als ouder te slikken? Of op zoek naar stimulerende opvoedingstips? We bieden je als ouder een houvast  door tal van  beschermende factoren  voor te stellen en door aan te geven wat je zelf kan doen, om je jongere te ondersteunen.  

Kortom, na deze lezing stap je met een veranderd bewustzijn en vooral met een belonende kijk naar je puber toe. Geen nood; wij zorgen voor een shotje hallucinerende tips zonder verdovende werking. 

Spreker Christophe Van Huyse brengt jullie dit verhaal met een dosis humor.

Waar Vanuit je luie zetel
Wanneer Woensdag 27 mei van 20u00 tot 21u30
Prijs Gratis
Hoe inschrijven? www.vcok.be/webinars of https://vcok.webinargeek.com/pubers-en-genotsmiddelen

 

Nog niet genoeg gekregen van de webinars? Op deze website kan je een bundeling terug vinden van alle webinars die in de maand mei plaatsvinden!

Contact & openingsurenOpeningsuren en contact

Huis van het Kind Merelbeke - Melle

Waar?

Sociaal huis
Sociaal Huis
Hundelgemsesteenweg 357
9820 Merelbeke

Openingsuren

Vandaag: tot
Morgen: tot
of op afspraak

Contact

  • 09 210 33 50
info [at] sociaalhuismerelbeke.be

Bekijk ook

  • Een Huis van het Kind zet een lokale samenwerking uit waarin verschillende organisaties samen aan de slag gaan om een sterk lokaal netwerk uit te bouwen voor organisaties, kinderen, jongeren en gezinnen en professionele opvoeders.

    Kortom het biedt een plek waar je terecht kan voor alles wat met opvoeding en opgroeien te maken heeft en dit zowel voor professionele opvoeders als voor gezinnen.

     

  • Er is heel wat informatie over opvoeden en opgroeien beschikbaar. We geven je graag een overzicht van waar je juiste en actuele informatie kan terugvinden.

  • Gaat zoon- of dochterlief naar het secundair onderwijs? Er is een online aanmeldingsmeldingssysteem voor de eerste graad van het secundair onderwijs.

  • Als partner Huis van het Kind Merelbeke of oudercomité kan je ondersteuning krijgen om initiatieven, vormingen, workshops of activiteiten op te zetten.