Kermissen in Merelbeke

Wat?

Overzicht kermissen en data

Op het grondgebied Merelbeke worden vanuit het Lokaal bestuur jaarlijks volgende kermissen georganiseerd (klik hier voor de precieze data per jaar):

 1. Munte Februarikermis: zondag na 9 februari
 2. Merelbeke Carnavalskermis: 3 weken voor Pasen
 3. Bottelare Sinksenkermis: Sinksen - Pinksteren
 4. Schelderode Kleine Kermis: 14 dagen na Pinksteren
 5. Merelbeke Kleine Kermis: laatste zondag van juni
 6. Bottelare Augustuskermis: 2e zondag van augustus
 7. Merelbeke Grote Kermis: 2e zondag van september
 8. Munte Septemberkermis: 3e zondag van september
 9. Schelderode Septemberkermis: 4e zondag van september

Daarnaast zijn er ook enkele kermissen die uitgaan van private initiatieven:

 1. Kwenenbos Kermis: 1e zondag van juli
 2. Melsen Kleine Kermis: 1e zondag van juli
 3. Melsen Septemberkermis: 3e zondag van september

 

Abonnementen, vacante plaatsen, kandidaturen en toewijzingen

Er zijn plaatsen voor niet-abonnementhouders maar we werken zoveel mogelijk met abonnementsplaatsen. Een abonnement is 5 jaar geldig en wordt stilzwijgend verlengd. Je kan een abonnement krijgen als je 3 jaar op rij op een abonnementsplaats staat.

Plaatsen voor niet-abonnementhouders worden elk jaar vacant verklaard via een beslissing van het college van burgemeester en schepenen. 

Geïnteresseerde foorkramers kunnen hiervoor een kandidatuur indienen aan de hand van onderstaand formulier. Ook als er een standplaats vrijkomt op een abonnementsplaats wordt de plaats vacant verklaard en kan je via hetzelfde formulier een kandidatuur indienen. Van alle kandidaturen wordt een proces-verbaal opgemaakt. Het college van burgemeester en schepenen gaat de voorwaarden na, kiest de meest geschikte kandidaat en wijst de plaatsen toe.

 

Verkoop attracties en overname abonnementen

Een kermiskramer moet zijn abonnement samen met de attractie overdragen, als hij zijn attractie verkoopt of overlaat. De koper/overnemer krijgt dus automatisch ook het abonnement met het recht op de standplaats, op voorwaarde dat hij op dezelfde standplaats ook dezelfde attractie uitbaat. Als de kermiskramer enkel de attractie verkoopt, komt de standplaats terug toe aan de gemeente, die een nieuwe toewijzigingsprocedure kan starten.

Gebruik onderstaand formulier voor het verkopen/kopen en overlaten/overnemen van attracties en abonnementen.

 

Attesten en documenten

Kermisuitbaters met of zonder abonnement die een standplaats willen innemen, moeten steeds voorafgaand aan de kermis volgende documenten voorleggen:

 • machtiging kermisactiviteiten (als werkgever of als aangestelde verantwoordelijke) of machtiging ambulante activiteiten (als werkgever of aangestelde A of B) – voor kermisgastronomie zonder bediening aan tafel
 • verzekeringsattesten van burgerlijke aansprakelijkheid, brandrisico en burenverhaal
 • keuringsattesten afgeleverd door een erkend organisme voor wat betreft de elektrische en evt. gasinstallaties
 • keuringsattesten voor de brandblusapparaten
 • rapport risicoanalyse voor kermisattracties met voortbeweging van personen, aangedreven door een niet-menselijke energiebron (type A en B)

Tot slot blijft ook steeds het KB van 18 maart 2003 betreffende de uitbating van kermistoestellen van toepassing. Bovendien is het zo dat een kermisattractie type A en B pas toegankelijk mag zijn voor het publiek na het leveren van het bewijs dat een grondige opstellingsinspectie van het toestel werd uitgevoerd door uzelf als kermisuitbater (type B) of het bevoegde organisme (type A).

 

Standgelden en waarborg

De berekening van het standgeld is gebaseerd op het retributiereglement dd. 22/03/2016. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de kermissen in de deelgemeenten en deze in Merelbeke-centrum.

In Merelbeke wordt verder ook gewerkt met een waarborg van 250 euro, die voor de aanvang van de eerste kermis voor de betrokken kermiskramer op rekening van het gemeentebestuur moet worden gestort. De waarborg blijft geldig voor alle standplaatsen die de betrokken kermisuitbater gedurende dat jaar zal innemen op het grondgebied Merelbeke. Als aan alle voorwaarden is voldaan, wordt de borg teruggestort na de laatste kermis van dat jaar voor de betrokken kermisuitbater.

Contact & openingsurenOpeningsuren en contact

Waar?

Dienst lokale economie
Gemeentehuis (eerste verdieping)
Hundelgemsesteenweg 353
9820 Merelbeke

Openingsuren

Vandaag: tot
Morgen: tot

Contact

 • 09 210 33 54
09 210 32 99
werkeneconomie [at] merelbeke.be

Bekijk ook

 • Elke donderdag van 8 tot 13 uur vindt op het Kerkplein en langs Dijsegem in Merelbeke-Centrum een markt plaats.

   

 • Op de dinsdag na de 2e zondag van september vindt elk jaar een jaarmarkt plaats van 8.30 tot 13 uur.

 • Je kan als professioneel verkoper ook buiten een openbare markt een standplaats uitbaten op openbaar of privé-domein.

 • Occasioneel kunnen ook verenigingen producten verkopen op openbaar of privé-domein voor een goed doel. Hiervoor is een toelating nodig.

 • Wil je een rommelmarkt, garageverkoop of tweedehandsbeurs organiseren op privaat of openbaar domein?

 • Wanneer je wil starten met de verkoop op openbaar domein of op markten, heb je een machtiging ambulante activiteiten of 'leurkaart' nodig.

 • Organiseer je een evenement met optredens of een wielerwedstrijd, veldrit of een loopwedstrijd?. Ontdek hier de richtlijnen en formaliteiten voor de organisatie van de ambulante activiteiten op een dergelijk evenement.