Zaak opstarten

Wat?

Als je een eigen zaak wil starten, dan moet je grondig voorbereid zijn om alle mogelijke kansen op succes te benutten. Informeer je daarom grondig. Dit kan aan de hand van de publicatie 'Mijn eigen zaak: starten met kennis van zaken' van Agentschap Innoveren en Ondernemen.

Stedenbouwkundige of milieuvergunning nodig?

We adviseren om steeds navraag te doen bij de dienst stedenbouw. Daar kom je te weten of de activiteiten die je in gedachten hebt wel degelijk mogen worden uitgeoefend op de vestigingsplaats die je op het oog hebt. Verder kan je ook bij die dienst terecht voor de aanvraag van een stedenbouwkundige vergunning. Je gaat best ook na of je al dan niet een milieuvergunning nodig hebt voor de zaak die je wil opstarten. Handelsvestigingen met een netto verkoopsoppervlakte van meer dan 400 m² hebben ook een socio-economische vergunning nodig.

Wil je een horecazaak starten?

Dan verwijzen we je graag door naar de Startersbrochure van Horeca Vlaanderen.

Horecazaken zijn publiek toegankelijke ruimten en dienen de politieverordening preventie brand en ontploffing publiek toegankelijke ruimten in acht te nemen met het oog op brandveiligheid. Meer info over de meldingsplicht en het brandveiligheidsattest vind je op de website van Brandweerzone Centrum.

Ondernemingsloketten

Verder bestaan er gespecialiseerde organisaties die je graag van de nodige, correcte startersinformatie voorzien: de ondernemingsloketten. Via deze link kan je het ondernemingsloket in jouw buurt zoeken.

Vragen?

Je kan ook steeds terecht bij de gemeentelijke dienst werk en economie. Deze dienst zal indien mogelijk, zelf een antwoord geven op jouw vragen. Als dat niet kan, verwijzen we je door naar de juiste dienst. Ook de andere gemeentelijke diensten, zoals stedenbouw of milieu staan voor je klaar. Vraag gerust advies of hulp bij je dossiers.

Investeringsbrochure

De investeringsbrochure is gericht op nieuw ondernemerschap in Merelbeke. Je kan er lezen wat Merelbeke te bieden heeft geografisch, economisch en demografisch enerzijds en welke ondersteuning de gemeente biedt aan de ondernemer anderzijds. Twijfel je om een zaak te starten of wil je meer weten over lokale handel in Merelbeke? Download hier de investeringsbrochure en kom meer te weten over de troeven van Merelbeke.

 

Contact & openingsurenOpeningsuren en contact

Waar?

Dienst stedenbouw
Gemeentehuis (eerste verdieping)
Hundelgemsesteenweg 353
9820 Merelbeke

Openingsuren

Vandaag: tot en van tot
Morgen: tot

Contact

 • 09 210 33 40
09 210 32 59
ros [at] merelbeke.be

Waar?

Dienst milieu en natuur
Gemeentehuis (eerste verdieping)
Hundelgemsesteenweg 353
9820 Merelbeke

Openingsuren

Vandaag: tot en van tot
Morgen: tot

Contact

 • 09 210 32 70
09 210 32 99
milieu [at] merelbeke.be

Bekijk ook

 • De 'Cadeaubon Merelbeke' is een aankoopbon in bankkaartformaat die in enkele verkooppunten in de gemeente kan aangekocht worden en waarmee klanten terecht kunnen bij deelnemende, lokale kleinhandels- en horecazaken.

 • Het strategische commercieel beleidsplan geeft een grondige analyse weer en stelt belangrijke verbeterpunten en acties voorop om het lokale detailhandels- en horecabeleid een boost te geven.

 • Lokale handelsverenigingen bundelen de inzet en interesses van winkeliers en zorgen voor boeiende activiteiten.

 • Of je nu een feestje organiseert, een cd wil uitbrengen of een filmpje op YouTube zet waar een nummer in voorkomt, iedereen gebruikt wel eens muziek.

 • Een ondernemingsloket is een aanspreekpunt voor ondernemingen.

 • Aan alle op het grondgebied van de gemeente Merelbeke gevestigde zelfstandigen en bedrijven wordt de mogelijkheid geboden om, tegen betaling van een vergoeding, richtingsaanwijzers naar hun vestiging te laten plaatsen.

 • Voor de meeste belastingen heb je aangifteplicht, zodat het gemeentebestuur het juiste bedrag van de belasting kan vaststellen. 

 • Met het invoeren van de Cadeaubon Merelbeke wil het gemeentebestuur de lokale economie stimuleren.

 • Dien een spontante kandidatuur in wanneer je als ondernemer wil aangeschreven worden voor een onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking.

 • Om de twee jaar reikt het gemeentebestuur de toegankelijkheidsprijs uit aan een Merelbeekse handelszaak of organisatie die de meeste inspanningen leverde om de toegankelijkheid en de gebruiksvriendelijkheid van hun gebouw, dienst, voorzieningen of informatie voor personen met een handicap te verhogen.