Kerkuilennestkastactie

Wat?

Het is in Oost-Vlaanderen slecht gesteld met de kerkuilenpopulatie. Het gebrek en de achteruitgang van geschikte jachtterreinen en broedplaatsen zijn hier de oorzaak van.

Voorwaarden

Een kerkuil heeft open terrein nodig om te jagen. Hij voelt zich helemaal op zijn gemak in een landschap met hagen, knotwilgenrijen, holle wegen en ruige hoekjes. Op zijn menu staan voornamelijk kleine zoogdieren zoals woelmuizen, veldmuizen, spitsmuizen, mollen, maar ook verschillende soorten grote insecten.

In Merelbeke zijn er wel jachtterreinen voor de kerkuil, maar er zijn meer geschikte broedplaatsen nodig. Hiervoor startten de Milieuraad en het gemeentebestuur in samenwerking met de Kerkuilenwerkgroep Vlaanderen een kerkuilenproject. 

Hoe?

In alle kerktorens van Merelbeke zijn kerkuilennestkasten aangebracht. Deze zijn speciaal gemaakt voor kerkuilen door een speciale inlooppijp te voorzien. Op die manier kunnen er bijvoorbeeld geen duiven in.

Contact & openingsurenOpeningsuren en contact

Waar?

dienst Leefmilieu
Gemeentehuis (eerste verdieping)
Hundelgemsesteenweg 353
9820 Merelbeke

Openingsuren

Vandaag:Gesloten
Eerstvolgende openingsdag:(06/07) tot (Enkel op afspraak) en van tot (Enkel op afspraak)

Contact

  • 09 210 32 70
09 210 32 99
milieu [at] merelbeke.be

Bekijk ook

  • De gemeente Merelbeke zet zich in voor diverse projecten rond vleermuizen en mag zich gerust een pionier noemen. Naast het vleermuisvriendelijk inrichten van diverse zomer- en winterobjecten werden de afgelopen jaren verschillende monitoring- en beschermingsprojecten op poten gezet.

  • De Vogel- en Habitatrichtlijn heeft als doel de in het wild levende vogels, de natuurlijke habitats en de wilde flora en fauna in de gehele Europese Unie in stand te houden.

  • Dankzij de paddenoverzetactie kunnen padden of andere amfibieën veilig de overkant van de weg bereiken.

  • In Merelbeke is een opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren (VOC) gehuisvest.

  • In april 2014 ondertekende het gemeentebestuur het charter voor een bij-vriendelijke gemeente.