U bent hier

Opvangcentrum voor vogels en wilde dieren, Merelbeke "Het Reservaat”

Wat?

Sinds 1984  is er in Merelbeke een opvangcentrum actief waar jaarlijks nu ongeveer  5 000 vogels en wilde dieren worden verzorgd met de bedoeling deze na herstel terug in de natuur te plaatsen. Alle oproepen rond de wilde fauna in nood in een straal van  30 km rond Merelbeke wordt door hen behandeld en opgelost op voorwaarde dat het om de wilde fauna gaat. Anders zijn er bepaalde voorwaarden en beperkingen naar opvang toe omdat de doelstelling ligt bij natuurbescherming. De oorzaken van opname zijn van uiteenlopende aard: slachtoffers van hoogspanningskabels en verkeer, jachtmisbruiken, ziekte, botulisme en andere vergiftigingen, uit het nest gevallen jongen of geroofde nestjongen, kattenslachtoffers, stookolieslachtoffers, in beslag genomen vogels op basis van de wet op de vogelbescherming enz…

 

Meestal kan meer dan 50 % van de patiënten onder de Europese soorten, na revalidatie, terug in vrijheid worden gesteld in een voor hen geschikt biotoop en op een verantwoord tijdstip voor de soort. Er komen jaarlijks meer dan 150 soorten dieren binnen. Voor al deze soorten moet er altijd voeding, medicatie, accommodatie en kennis ter beschikking zijn om ze optimale kansen te bieden op herstel.  Er zijn in Vlaanderen 9 zulke opvangcentra die overkoepeld worden door de VZW Vogelbescherming Vlaanderen. Er werken in het VOC van Merelbeke honderden vrijwilligers mee om alle activiteiten jaarlijks zo professioneel en correct mogelijk uit te voeren. Zij helpen mee bij het kuisen van de kooien, voederen, info verstrekking, dieren ophalen, activiteiten, administratie, tuinonderhoud, groepen rondleiden…

 

Ongeveer  20 % van de binnengebrachte dieren behoren niet tot onze wilde fauna en krijgt na eventueel herstel een nieuwe thuis.

 

Contactgegevens

VOC Merelbeke

Liedermeersweg 14

09 230 46 46

info [at] vocmerelbeke.be

www.vocmerelbeke.be

Contact & openingsurenOpeningsuren en contact

Waar?

dienst Leefmilieu
Gemeentehuis (eerste verdieping)
Hundelgemsesteenweg 353
9820 Merelbeke

Openingsuren

Vandaag: tot
Morgen: tot

Contact

  • 09 210 32 70
09 210 32 99
milieu [at] merelbeke.be

Bekijk ook

  • De gemeente Merelbeke zet zich in voor diverse projecten rond vleermuizen en mag zich gerust een pionier noemen. Naast het vleermuisvriendelijk inrichten van diverse zomer- en winterobjecten werden de afgelopen jaren verschillende monitoring- en beschermingsprojecten op poten gezet.

  • De Vogel- en Habitatrichtlijn heeft als doel de in het wild levende vogels, de natuurlijke habitats en de wilde flora en fauna in de gehele Europese Unie in stand te houden.

  • Om de populatie van kerkuilen te verhogen voorziet het gemeentebestuur broedplaatsen voor de kerkuil.

  • Dankzij de paddenoverzetactie kunnen padden of andere amfibieën veilig de overkant van de weg bereiken.

  • In april 2014 ondertekende het gemeentebestuur het charter voor een bij-vriendelijke gemeente.