Parkeerbeleid Merelbeke-Centrum

​​ Nieuw parkeerbeleid voor Merelbeke-Centrum

Het is zover. Na maanden van voorbereidingen, adviesrondes, analyses en toelichtingen, werd op 27 april 2021 het nieuwe parkeerbeleid goedgekeurd door de gemeenteraad. Vanaf 1 juli 2021 gaat het nieuwe parkeerbeleid in Merelbeke in voege. Dit nieuwe parkeerbeleid is erop gericht een duidelijker en overzichtelijker parkeerbeleid te bieden in het centrum van Merelbeke. Daarbij willen we het langparkeren zoveel mogelijk stimuleren naar de publieke centrumparkings om het straatparkeren in de kern van Merelbeke voor te behouden voor kortparkeren en shop&go. Hoe verder weg van het centrum, hoe minder streng het parkeerbeleid wordt.

Wat houdt het nieuwe parkeerbeleid in?

De kern van Merelbeke wordt onderverdeeld in 3 grote zones: een zone Kern (rode zone), zone Rand (oranje zone) en een Blauwe Zone (blauwe zone). Het parkeerregime zal van toepassing zijn van maandag tot en met zaterdag telkens tussen 9 en 18 uur. Op zondag- en feestdagen is geen regime van toepassing.

 

De zone Kern (rode zone) is van toepassing in de omgeving van de kerk van Merelbeke. Het betreft parkeerplaatsen in centrum Merelbeke waarbij we in functie van handelszaken de rotatie in het parkeren hoog willen houden. Hier zal je in het nieuwe parkeerbeleid gratis kunnen parkeren, maar beperken we de parkeerduur tot max. 30 minuten. Bovendien rusten we deze parkeerplaatsen ook uit met parkeersensoren waardoor het gebruik van de parkeerschijf of het nemen van een parkeerticket niet nodig is.

De zone Rand (oranje zone) is de zone waar betalend parkeren van toepassing is. Dit regime voeren we in voor het gedeelte van de Zwijnaardsesteenweg, Hundelgemsesteenweg en Kerkstraat en grenst daarbij aan de zone kern. Het eerste uur kan je hier nog steeds gratis parkeren. Voor 2 uur parkeren betaal je hier 1 euro, vanaf 3 uur parkeren en meer betaal je 2 euro per uur.  De zone wordt uitgerust met parkeerautomaten waar je cashfree zal kunnen betalen.Let op! In de zone met betalend parkeren moet je steeds naar de parkeerautomaat gaan om je nummerplaat in te geven (ook voor gratis parkeren).

De Blauwe Zone Merelbeke centrum (blauwe zone) is de zone waar je nog gratis zal kunnen parkeren mits gebruik van de parkeerschijf. In functie van handelszaken, sportactiviteiten en andere recreatie is er hier specifiek voor gekozen de maximale parkeerduur op te trekken tot 3 uur. Heb je geen geldige parkeerschijf? Dan kan je deze gratis bekomen in het gemeentehuis vanaf 1 juli 2021.

Centrumparkings

Wens je graag langer te parkeren of wens je een dagticket? Maak dan gebruik van een van onze 5 centrumparkings:

  • Ondergrondse parking Driekoningenplein: Op verdieping -1 bevinden zich 144 publieke parkeerplaatsen, toegankelijk vanuit het Driekoningenplein. De parking is vrij toegankelijk van 7 tot 22 uur (uitrijden is 24/24 mogelijk). De eerste 3 uur kan je hier gratis parkeren, vanaf het 4e uur betaal je 0,5 euro per uur. Een dagticket kan je nemen voor 3 euro.
  • Parking Vredegerecht: Parking Vredegerecht beschikt over 106 publieke parkeerplaatsen. Betalend parkeren is van toepassing van maandag tot en met zaterdag tussen 9 en 18 uur. Het eerste uur kan je hier gratis parkeren, vanaf het 2e uur betaal je 1 euro per uur. Een dagticket is beschikbaar voor 5 euro.
  • Parking Tramstelplaats: Parking Tramstelplaats beschikt over 119 publieke parkeerplaatsen. Betalend parkeren is van toepassing van maandag tot en met zaterdag tussen 9 en 18 uur. Het eerste uur kan je hier gratis parkeren, vanaf het 2e uur betaal je 1 euro per uur. Een dagticket is beschikbaar voor 5 euro.
  • Parking Ter Wallen (Sportstraat): Parking Ter Wallen en de Sportstraat biedt plaats aan 152 parkeerplaatsen. Een blauwe zone is hier van toepassing van maandag tot en met zaterdag tussen 9 en 18 uur. Je kan hier gratis parkeren voor max. 3 uur mits gebruik van je parkeerschijf.
  • Parking Conversatie: Parking Conversatie beschikt over 68 parkeerplaatsen. Deze parking blijft voorlopig nog zonder regime behouden.

Vragen of meldingen?

APCOA voert in opdracht van lokaal bestuur Merelbeke controles op het parkeren uit. Ze controleren of het parkeren wel verloopt in overeenstemming met het regime. Houders van een bewonerskaart, gemeentelijke parkeerkaart of een parkeerkaart voor mindervaliden zijn vrijgesteld van beperkingen in tijdsduur/betaling op plaatsen waar ze met deze kaarten mogen parkeren.

Heb je een retributie gekregen en heb je daar opmerkingen of vragen over, dan kan je terecht bij APCOA via merelbeke [at] apcoa.be of op het nummer 03 216 70 18 (elke dag van 9 tot 12.30 uur). Ook via social media kan je APCOA 24/24 bereiken.

Voor algemene vragen is APCOA bereikbaar op het nummer 03 233 94 23 (elke dag van 9 tot 17 uur).

Bekijk ook