U bent hier

Particulier autodelen

Wat?

Bij autodelen maken meerdere personen om beurt gebruik van één (of meer) wagen(s). Autodelen gaat uit van een eenvoudig principe: de wagen wordt gebruikt wanneer hij nodig is. Wanneer de wagen niet nodig is, kan deze door een andere persoon gebruikt worden.

Wie?

AutodelenAutodelen is een oplossing voor verschillende mobiliteitsbehoeften:

  • wie geen auto heeft, maar er af en toe wel een kan gebruiken
  • wie zijn/haar (tweede) auto vrij weinig gebruikt (minder dan 12.000 kilometer per jaar)
  • wie overweegt om een (tweede) auto aan te kopen

Hoe?

Wereldwijd ontstaan steeds meer nieuwe autodeelinitiatieven. Grosso modo kan je de initiatieven opdelen in gesloten, kostendelende buurtinitiatieven en autodelen georganiseerd door autodeelaanbieders.

In Merelbeke zijn er verschillende autodeelinitiatieven actief. De meest voorkomende zijn Cambio, Cozycar, Dégage en Partago. Elk autodeelsysteem heeft zijn eigen voorwaarden en voordelen, net zoals elke gebruiker zijn eigen behoefte heeft.

Neem alvast hier een kijkje hoe het werkt.

Een wagen ontlenen

Heb je zelf een wagen nodig? Dan kan je op Autodelen.net zoeken naar een wagen die het dichtst bij jou in de buurt gedeeld wordt en welk deelsysteem het dichtst aanleunt bij je behoeften. Sommige deelwagens worden afgehaald en teruggebracht naar dezelfde plaats, andere wagens mag je in een bepaalde zone achterlaten. Ook het soort deelsysteem varieert naar kostendelende systemen, autodeelaanbieders of peer-to-peer.

Je wagen ter beschikking stellen

Heb je een wagen die meer stilstaat dan de baan op gaat? Dan overweeg je misschien wel om deze beschikbaar te stellen voor mensen uit je buurt.

Als autodeelaanbieder deel je immers niet enkel je wagen van je autodeelgroep, maar ook alle kosten die een wagen met zich meebrengt, zoals verzekering, keuring en onderhoud.

Je blijft wel baas over je eigen wagen. De leden ontlenen de wagen via een reservatiekalender. Achteraf betalen zij de werkelijke kostprijs voor het gebruik van je wagen.

 

De autodeelorganisatie zorgt voor:

- Ondersteuning in de opstart

- Toegang tot standaardcontracten, reglementen, promoties en de mogelijkheden tot een verzekering voor deelauto's

- Een online reservatiesysteem

 

 

Deelwagens in Merelbeke

In Merelbeke zijn er 5 Cambiowagens. Drie hiervan situeren zich in Merelbeke Flora en twee in het centrum.

Meer in Flora heb je 6 CoziCar groepen, één daarvan zoekt nog ontleners, één Partagowagen en verschillende wagens (5) van Dégage. Vervolgens zijn er nog twee wagens van Dégage in het centrum en twee in Bottelare. Een volledig aanbod vind je terug op de website van Autodelen.net

 

Contact & openingsurenOpeningsuren en contact

Waar?

dienst Duurzaamheid
dienst Leefmilieu
Hundelgemsesteenweg 353
9820 Merelbeke

Openingsuren

Vandaag:Gesloten
Eerstvolgende openingsdag:(01/03) tot

Contact

  • 09 210 32 75
duurzaamheid [at] merelbeke.be

Bekijk ook

  • Als je tijdelijk het openbaar domein wenst in te nemen voor een verhuis, voor een levering, voor het plaatsen van containers of het uitvoeren van werken, dan heb je daarvoor een toelating van het gemeentebestuur nodig.
  • Het mobiliteitsplan neemt de verkeerssituatie in Merelbeke grondig onder de loep en stelt belangrijke maatregelen voor.
  • Wil je een wielerwedstrijd organiseren? Dan moet je een vergunning aanvragen bij de gemeente.

  • Ecodriving is een zuinige, veilige en milieuvriendelijke manier van autorijden.

  • Op 11 mei 2017 ondertekende het gemeentebestuur het SAVE-charter Steden & Gemeenten. SAVE staat voor Samen Actief voor VEilig Verkeer.