U bent hier

Heraanleg Gontrode Heirweg

Wat?

Sinds het voorjaar van 2018 wordt de Gontrode Heirweg heraangelegd van aan de Bloemstraat tot aan de Caritasstraat. Ook een deel van de Varingstraat (van de Gontrode Heirweg tot de Park ten Hovelaan) wordt heraangelegd. De werken gebeuren in opdracht van de gemeenten Merelbeke en Melle en van FARYS. Er komt een nieuw rioleringsstelsel, zodat afvalwater en regenwater gescheiden worden afgevoerd. Van die gelegenheid maken we gebruik om de bestaande weg herin te richten.

Vanaf 7 januari 2019 start de 3e fase van deze werken. De Gontrode Heirweg tussen de Van Laetestraat en de Doornlaan (kruispunten inbegrepen) wordt volledig vernieuwd. Ook de Varingstraat van de Gontrode Heirweg tot de Park ten Hovelaan (kruispunt inbegrepen) wordt volledig vernieuwd.

 

Timing en fasering

Om de hinder tot een minimum te beperken en de bereikbaarheid maximaal te garanderen, verloopt het project in verschillende fases. De timing en fasering zijn uiteraard afhankelijk van het weer en de technische omstandigheden op de werf.

Fase 1: april 2018 t.e.m. oktober 2018

Gontrode Heirweg van Bloemstraat tot Merelbekestraat/Fraterstraat

Gontrode Heirweg van Van Laetestraat tot Caritasstraat

 

Fase 2: vanaf 22 oktober 2018 tot begin 2019

Het kruispunt Gontrode Heirweg/Fraterstraat/Merelbekestraat wordt volledig vernieuwd. Er komt nieuwe riolering, wegenis en een aangepaste signalisatie.

Voorbereidende werken aan de nutsleidingen starten vanaf 22 oktober. De wegenis- en rioleringswerken starten vanaf 5 november. Het einde van deze fase is voorzien begin 2019.

De timing en fasering zijn afhankelijk van het weer en de technische omstandigheden op de werf.

 

Fase 3: 7 januari 2019 – zomerbouwverlof (half juli) 2019

De Gontrode Heirweg tussen de Van Laetestraat en de Doornlaan (kruispunten inbegrepen) wordt volledig vernieuwd.

Ook de Varingstraat van de Gontrode Heirweg tot de Park ten Hovelaan (kruispunt inbegrepen) wordt volledig vernieuwd.

Er komt nieuwe riolering, wegenis en een aangepaste signalisatie.

  • Wegenis en rioleringswerken starten vanaf 07/01/2019
  • Einde van deze fase is voorzien voor het zomerbouwverlof (half juli) 2019

Om deze werken efficiënt te kunnen organiseren, wordt de werkzone volledig afgesloten voor doorgaand verkeer (dus ook voor fietsers en voetgangers).

De opgegeven timing en fasering zijn uiteraard afhankelijk van het weer en de technische omstandigheden op de werf.

  • Fase 4: najaar 2019 tot voorjaar 2020

De laatste fase van deze ingrijpende werken is het gedeelte van de Gontrode Heirweg tussen de Merelbekestraat/Fraterstraat en de Doornlaan.

 

 

Bereikbaarheid  fase 3

Om de hinder tot een minimum te beperken en de bereikbaarheid maximaal te garanderen, verloopt het project in verschillende fases. Het verkeer zal telkens per fase omgeleid worden. Gelieve de signalisatie ter plaatse te volgen. Ook de bussen van De Lijn moeten omrijden. Voor informatie over de aangepaste dienstregeling van De Lijn kan je terecht op het nummer 070 220 200.

 

 

Omleiding auto’s en fietsers

Doordat de werkzone van fase 3 afgesloten is (brug over de ringvaart wordt volledig afgesloten voor alle verkeer!), zijn er verschillende omleidingen.

In de Gontrode Heirweg tussen de Fraterstraat en de werf aan de Doornlaan is er enkel plaatselijk verkeer toegelaten dat in de wijk Park Ten Hove moet zijn. Ook in de Van Laetestraat tussen de Heidestraat en de afrit van de B403 mag er enkel plaatselijk verkeer rijden. Tussen de afrit van de B403 en de Gontrode Heirweg mogen enkel bewoners, hun bezoekers en diensten in de Van Laetestraat rijden aangezien het kruispunt met de Gontrode Heirweg verderop afgesloten is.

 

Omleiding voor gemotoriseerd verkeer:

Vanaf het kruispunt van de Gontrode Heirweg met de Fraterstraat en de Merelbekestraat wordt het gemotoriseerd verkeer omgeleid via de Merelbekestraat, Brusselsesteenweg en Geraardsbergsesteenweg richting Gontrode. Vanaf het kruispunt van de Gontrode Heirweg met de Caritasstraat en de Lindestraat wordt het verkeer omgeleid naar Flora via de Caritasstraat, Salisburylaan, Heidestraat en Fraterstraat (omleiding via Merelbeke). Het verkeer op de Geraardsbergsesteenweg wordt ter hoogte van het kruispunt met de Oude Geraardsbergse Steenweg omgeleid naar Flora via de Geraardsbergsesteenweg, Brusselsesteenweg en Merelbekestraat.

 

Omleiding voor fietsers:

Fietsers worden omgeleid via  Park ten Hovelaan,  Braamboslaan, Varingstraat, Akkerstraat, Brusselsesteenweg (fietspad tussen Akkerstraat en Ringvaartbrug wordt tijdelijk tweerichting), Ringvaartwegel (jaagpad langs de Ringvaart), Begijnenwegel, Spoorwegel (fietspad langs de spoorweg) en Lindestraat naar de Gontrode Heirweg en in de omgekeerde richting via dezelfde route.

T.h.v. Begijnegat/ Klarenhof blijft er tijdens de werken telkens één toegangsweg bereikbaar.

 

De bussen van De Lijn volgen een omleiding, net zoals het autoverkeer.
Bus 20 rijdt tussen het centrum van Melle en Melle Vogelhoek om via de Brusselsesteenweg. De bussen tussen Merelbeke en Gent rijden terug zoals normaal.

Via www.delijn.be/omleidingen is het mogelijk de route te plannen.

Hulpdiensten, zoals brandweer en ambulance, zijn op de hoogte van de omleidingen.

 

Infovergadering op 29 maart 2018

Tijdens een infovergadering in Het Gildenhuis in Melle kregen bewoners van de Gontrode Heirweg toelichting over het ontwerp, de fasering en de timing. Daarnaast kregen ze ook duiding bij de voorziene omleidingen tijdens de verschillende fases. De presentatie die tijdens de infovergadering getoond is, kan je onderaan deze pagina terugvinden.

 

Meer informatie?

Wie vragen heeft over de werken, kan contact opnemen met FARYS of met de dienst werken van de gemeente.

  • FARYS: 078 35 35 99
  • dienst werken Merelbeke: 09 210 33 80 of werken [at] merelbeke.be

 

Met de steun van      


Bekijk ook

  • AWV bouwt sinds het voorjaar van 2017 twee nieuwe bruggen op de E40 in Merelbeke ter hoogte van de Tijarm en Oude Gaversesteenweg.

  • De Kloosterstraat krijgt sinds het najaar van 2017 een gescheiden riolering. De gemeente maakt van de gelegenheid gebruik om de straat verkeersveiliger te maken.

  • Wegenwerken en evenementen die momenteel in Merelbeke plaatsvinden en verkeershinder met zich meebrengen.

  • Vanaf 27 augustus 2018 wordt een deel van de Bergbosstraat heraangelegd. De riolering wordt gerenoveerd en de bovenbouw wordt vernieuwd.